Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

Nieuws
Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 10:29
Afbeelding
beeld anp

Peter Blok, bestuurslid van de stichting Kant nog Wal die zich inzet voor gedupeerden, laat weten dat een selectiecommissie unaniem voor Slob heeft gekozen. "Wij vertrouwen erop dat we hiermee echt een stap vooruitzetten in dit langslepende dossier", zegt Blok.

Slob laat weten dat hij begint met het samenstellen van een team van medewerkers en het opdoen van kennis in het gebied. "Aan de hand daarvan ga ik bepalen hoe ik mijn rol precies ga invullen. Ik ga ervan uit dat ik rond of net na de zomer kan beginnen met mijn werkzaamheden", zegt de oud-bewindsman. "In de meeste gevallen zullen een schademelder en de provincie Overijssel tot overeenstemming komen over de afhandeling van een schade. Soms komen bewoners en provincie er samen niet uit. Dan zal ik die situatie zorgvuldig bestuderen en daar een advies over uitbrengen."

Nieuwe aanpak

Provinciale Staten in Overijssel stemden eind vorig jaar unaniem in met een voorstel van gedeputeerde Martijn Dadema voor een nieuwe aanpak van het dossier. Naast het aanstellen van een onafhankelijk bestuurlijk kopstuk heeft de provincie besloten extra geld (tussen de 13,5 en 16,4 miljoen euro) uit te trekken om onder meer de schades aan huizen te vergoeden. Dat bedrag komt bovenop de 45 miljoen euro die hiervoor al eerder was gereserveerd.

Veel gedupeerde kanaalbewoners waren het vertrouwen in de provincie kwijtgeraakt door onenigheid over de financiële afwikkeling van de schade aan de huizen. Het huidige BBB-Kamerlid Mona Keijzer werd daarop als bemiddelaar aangesteld. Zij adviseerde onder meer een onafhankelijk bestuurlijk kopstuk in te schakelen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitse FTI, derde touroperator van Europa, dreigt om te vallen

Het op twee na grootste reisconcern van Europa, het Duitse FTI, dreigt om te vallen. Moederbedrijf FTI Touristik is maandag bij de rechtbank in München een faillissementsprocedure gestart.

Afbeelding

Ruiten woning voor mishandeling opgepakte pleegouders vernield

Meerdere ruiten van de woning van de van mishandeling verdachte pleegouders uit Vlaardingen zijn afgelopen weekend vernield. De politie meldt maandag te onderzoeken wat er is gebeurd en wie daarvoor verantwoordelijk is, onder meer op basis van beelden van een mobiele camera die..

Afbeelding

Microsoft wil miljarden steken in AI en clouddiensten in Zweden

Microsoft wil miljarden investeren in het uitbreiden van zijn clouddiensten en kunstmatige intelligentie (AI) in Zweden, meldt het techbedrijf. Het bedrijf wil hierin in twee jaar tijd 33,7 miljard Zweedse kronen steken, zo'n 3 miljard euro.

Afbeelding

Kiezers kunnen op meer stations stemmen voor Europa

Op meer stations kunnen mensen donderdag hun stem uitbrengen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De stations van Gorinchem, Winterswijk en Aalten zijn maandag toegevoegd aan de lijst die de NS eerder al had opgesteld en vrijgegeven.

Afbeelding

VN: helft gebouwen in Gaza verwoest of beschadigd

Meer dan de helft van de gebouwen in de Gazastrook is de afgelopen maanden verwoest, beschadigd of mogelijk beschadigd. Dat meldt VN-dienst UNOSAT, die gespecialiseerd is in het analyseren van satellietbeelden.

Afbeelding

Rijkswaterstaat verwacht geen problemen door hoge waterstanden

Rijkswaterstaat verwacht de komende dagen geen problemen voor de scheepvaart door de hoge waterstanden in het land, meldt een woordvoerster. Op dit moment kampt het zuiden van Duitsland met wateroverlast door hevige regenval.