Ongeregeldheden rond pro-Palestijnse betoging op universiteit LA

Nieuws
Bij de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) hebben woensdag gevechten plaatsgevonden tussen pro-Palestijnse betogers en tegendemonstranten. Op de campus wordt al dagen actiegevoerd als reactie op de oorlog in de Gazastrook. De oproerpolitie greep uiteindelijk in en verdreef de tegendemonstranten.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 11:22 aangepast 13:22
Afbeelding
beeld anp

De studentenkrant Daily Bruin van UCLA schrijft dat ongeveer honderd aanhangers van Israël hebben geprobeerd een pro-Palestijns protestkamp op de campus met geweld af te breken. Het kamp bestaat uit meer dan vijftig tenten en is omringd door een metalen hek.

De krant Los Angeles Times meldt dat tegen middernacht een grote groep tegendemonstranten in zwarte outfits en witte maskers op de campus arriveerde. Zij probeerden de barricades rond het protestkamp af te breken. Dat leidde tot schermutselingen met de pro-Palestijnse betogers, die hun kamp verdedigden.

Meerdere incidenten

Sommige tegenbetogers vertrokken toen de eerste agenten van de oproerpolitie arriveerden. De Los Angeles Times bericht dat die rond 03.00 uur een linie vormde bij het kamp en de overgebleven tegenbetogers wegstuurde. Op de campus klonk meteen de kritiek dat het lang duurde voordat werd ingegrepen.

De beveiliging en de universiteitspolitie hadden zich volgens de Daily Bruin teruggetrokken toen "demonstranten in het kamp werden aangevallen". Volgens de studentenkrant was de politie "minimaal" op de campus aanwezig, ook al zijn er sinds donderdag meerdere incidenten met tegendemonstranten geweest.

Burgemeester Karen Bass omschrijft het geweld als "absoluut verwerpelijk en onvergeeflijk". Ook op andere universiteiten in de Verenigde Staten voeren studenten pro-Palestijnse acties om de oorlog in de Gazastrook. In New York beëindigde de politie dinsdag een bezetting van een gebouw van de universiteit Columbia en werd een protestkamp ontmanteld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rust teruggekeerd op Nederlandse wegen na drukke avondspits

Het is weer rustig op de Nederlandse wegen. Rond 19.30 uur staat er net iets meer dan 40 kilometer file, meldt de ANWB. Twee uur eerder was dat nog meer dan 1100 kilometer. De avondspits van dinsdag was daarmee de drukste van dit jaar tot nu toe.

Afbeelding

Per direct geen nieuwe adopties meer uit het buitenland

Het kabinet staat per direct geen nieuwe adopties uit het buitenland meer toe. Dat heeft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) bekendgemaakt. Lopende procedures gaan voorlopig wel door.

Afbeelding

Animatiestudio Pixar schrapt veel banen om kosten te besparen

Pixar Animation Studios, bekend van succesvolle animatiefilms als Toy Story en Finding Nemo, gaat ongeveer 175 banen schrappen, ofwel circa 14 procent van het totale personeelsbestand.

Afbeelding

CPB: meer koopkracht, lager tekort door coalitieplannen

De plannen uit het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB leiden per saldo tot een lichte verbetering van de overheidsfinanciën en een iets hogere koopkracht. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) dat de plannen heeft geanalyseerd.

Afbeelding

Ombudsman zet vraagtekens bij wegbezuinigen ambtenaren

Het voornemen van de nieuwe coalitie om te bezuinigen op de rijksoverheid strookt volgens de Nationale ombudsman niet met zijn advies om meer persoonlijk contact met burgers op te zoeken.

Afbeelding

Kleine min voor AEX, laadpalenmaker Alfen keldert na cijfers

De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een kleine min de handel uitgegaan. Bij de bedrijven op het Damrak was de producent van laadpalen en systemen voor het elektriciteitsnet Alfen een opvallende daler na bekendmaking van cijfers die negatief werden ontva..