Hier kijken wij naar uit: de terugkeer van de koers en de mindfuck van een rare pipo

© *

Nu het WK voorbij is, ruilt Karl Vannieuwkerke de voetbal in voor de fietspedalen in een nieuw seizoen van 'Vive Le Vélo'. Twee weken in plaats van drie, maar wel met drie gasten in plaats twee.

dvg

De kunst van marathontelevisie

Het WK is voorbij, dus mag het weer over koers gaan. Karl Vannieuwkerke, de man die van marathontelevisie een kunst maakt, trok vanonder de VRT-toren een sprintje richting Ronde van Frankrijk en stalt vanavond voor de eerste keer deze zomer zijn mobiele tv-studio van ‘Vive Le Vélo’ op een geheime locatie. Daar wordt jolig nagekeuveld over rit 10, die van Annecy naar Le Grand-Bornand leidde. Voortaan geen twee, maar drie tafelgasten. Vaste gezichten zijn beurtelings ex-wereldkampioen Sven Nys, niet-wereldkampioen Eddy Planckaert en waarschijnlijk-nooit-wereldkampioen Bert De Backer. Nys bijt de spits af, en krijgt vanavond het gezelschap van Tom Waes en wielrenster Lieselot Decroix.

Vive Le Vélo Eén 21.30

Mindfuck avant la lettre

Vandaag kent de wereld Christopher Nolan als de meester-regisseur die bioscoopzalen deed duizelen met ‘Inception’ en ‘Interstellar’ en op kousenvoeten de Oscars infiltreerde met blockbusters ‘The Dark Night’ en ‘Dunkirk’. Daarvoor was hij vooral een rare pipo – herinner u ‘Memento’. Ergens tussenin zat ‘The Prestige’ verstopt, een ondergewaardeerde mindfuck avant la lettre. In het Londen van eind 19de eeuw voeren twee illusionisten – Christian ‘Batman’ Bale en Hugh Jackman – een concurrentiestrijd zo bitsig dat ze zelfs niet terugdeinzen voor bloedvergieten. Een vete tussen de Messi en Ronaldo van de toverwereld, zeg maar. Nolan verzamelde een topcast, met ook nog Scarlett Johansson, zijn fetisjacteur Michael Caine en niemand minder dan wijlen David Bowie.

The Prestige ZEs 20.35

In het treinspoor van Hercule Poirot

Met zijn duiken in het verleden kan Sven Speybrouck zo meedingen naar een Olympische medaille voor schoonspringen. In zijn docureeks ‘Publiek Geheim’ neust hij vanavond rond in de geschiedenis van de Belgische industrie. En die reikt verder dan muffe koolmijnen en pralinedozen. In Oostende stuit Speybrouck op de verlaten werkplaats van de Compagnie Internationale des Wagons-Lits, die haar stempel drukte op het internationale spoorverkeer in de 19de eeuw. Prijsbeest was de wereldvermaarde Orient Express. Speybrouck kleeft zich de snor van Hercule Poirot op en struint rond in de eerste internationale treinreizen binnen en buiten Europa.

Publiek Geheim: Les Wagons-Lits in Oostende Canvas 22.15

Heimwee naar Mel Gibson en Danny Glover

“I’m too old for this sh*t”, vloekte Danny Glover om de haverklap in de ‘Lethal Weapon’-films. Welaan dan, dachten de makers, en ze schoven achttien jaar na de laatste prent de rol door naar flauwe grapjas Damon Wayans (de hyperkinetische huisvader uit ‘My Wife and Kids’) in de gelijknamige tv-reeks. Sterker nog, de relatief onbekende snorrendrager Clayne Crawford kreeg de zure eer om de schoenen van Mel Gibson te vullen. Maar ondanks de twijfelachtige casting levert ‘Lethal Weapon’ entertainende actie op televisieformaat op. Vier trapt vanavond het tweede seizoen af met een dubbelaflevering. Het eerste uur wordt jacht gemaakt op een drugsbaron, in het tweede legt een plastische chirurg het loodje.

Lethal Weapon Vier 20.35

Netflix en co

Nog niets gevonden waar je zin in hebt? Dan kan onze bingewatcher Michaël Temmerman de serie Succession aanbevelen.

Stilte voor de storm bij Netflix en Telenet Play More. Bij Netflix is het wachten op het zesde seizoen van 'Orange is the New Black' (27 juli), bij Play More moeten we nog een weekje wachten op het tweede seizoen van 'The Team' (23 juli) met Veerle Baetens. Ondertussen is het misschien het ideale moment om enkele andere reeksen te bekijken waar u nog niet aan toe bent gekomen. Enkele recente opties.

Succession, eerste seizoen loopt momenteel op Play MoreHBO-serie over mediamogul Logan Roy (rol van Brian Cox) en zijn familieleden die allemaal op hun eigen manier in het gevlij proberen te komen van de oude man om zo de touwtjes van het bedrijf in handen te krijgen. Maar wil Logan zijn macht wel afstaan? Goede reeks met zeer scherpe dialogen, zoals we van HBO gewend zijn.

Shooter, derde seizoen loopt momenteel op NetflixComplotdenker en wapenfan? Dan is deze serie (gebaseerd op de gelijknamige film) ongetwijfeld iets voor u. In het derde seizoen wordt scherpschutter Bob Lee Swagger ontvoerd. Zijn vrouw en voormalige beste vriend bundelen de krachten om hem te redden. Actie gegarandeerd.

BoJack Horseman, al vier seizoenen op NetflixEen van dé animatiereeksen voor volwassenen. Over een pratend paard dat het gemaakt heeft in Hollywood, maar in de loop der jaren verslaafd is geraakt aan zowat alles. Drank, drugs, vrouwen, aandacht... Nog niet gezien? Snel inhalen, want op 14 september komt het vijfde seizoen op Netflix.

Keuze van de redactie

Video