© rr

Ten Prinsenhove blijft dan toch studentenhuis: “Er komen wasmachines, schommels en een vleugelpiano”

Het voormalige studentenhuis Ten Prinsenhove zal binnenkort opnieuw studenten verwelkomen. De Universiteit Antwerpen heeft het pand, dat in 2016 moest sluiten vanwege problemen met de brandveiligheid, in erfpacht gegeven aan projectontwikkelaar Life.

Jan Stassijns

Studentenhome Ten Prinsen­hove van de Universiteit Antwerpen moest in mei 2016 de deuren sluiten. Het tien verdiepingen tellende gebouw in de Koningstraat was niet meer conform de brandveiligheidsnormen. De universiteit bestudeerde alle opties en concludeerde dat een grondige renovatie in eigen beheer financieel onhaalbaar was.

Daarop besliste de raad van bestuur het complex, gebouwd in de jaren zeventig, voor vijftig jaar in erfpacht te geven aan de Antwerpse projectontwikkelaar Life. Het studentenrestaurant Komida, grenzend aan het studentenhome, maakt geen deel uit van het erfpachtcontract. De universiteit blijft ook beheerder van de parkeergarage onder het complex.

In 2019 start Life met een grondige renovatie van het gebouw. In 2020 moet het klaar zijn en zullen er 160 wooneenheden zijn. “Het gaat zowel om traditionele studentenkoten als grotere studio’s voor korte verblijven”, zegt Lauranne Van Loock, commercieel directeur bij Life. “Het wordt een mix van units tussen 22 en 35 vierkante meter, met enkele grotere van 55 vierkante meter. Qua bewoners richten we ons zowel op binnenlandse als buitenlandse studenten, gastprofessoren, doctoraatsstudenten, pas afgestudeerden en toeristen.”

“De lobby op de gelijkvloerse verdieping wordt een gemeenschappelijke ruimte”, gaat Van Loock verder. “Onze bedoeling is om de bewoners met elkaar in contact te brengen. Zo komen er wasmachines, schommels, tafeltennis, een vleugelpiano en zitplaatsen. Op de andere verdiepingen worden nog een fitnessruimte en vergaderzalen voorzien. Op de dakverdieping komt ook een gemeenschappelijke leefruimte met een uitzicht van 360 graden op de stad.

Concurrentieel

Ten Prinsenhoeve was altijd een studentenhuis waar studenten die het financieel moeilijk hadden terechtkonden. Gemiddeld betaalde een student er 283 euro per maand, terwijl dat op de privémarkt gemiddeld 400 euro is. “Het is onze ambitie om qua prijsniveau erg concurrentieel op de markt te komen, vergelijkbaar met het bestaande aanbod voor studentenhuisvesting”, zegt Van Loock. “De belangrijkste meerwaarde zal de flexibiliteit zijn die de bewoner heeft. Hij zal op erg korte termijn zijn opzeg kunnen geven. Op die manier garanderen we dat elke vierkante meter altijd zo veel mogelijk gebruikt wordt.”

“We zijn blij dat studenten nog steeds terecht zullen kunnen in Ten Prinsenhove”, zegt Peter de Meyer, woordvoerder van de Universiteit Antwerpen. “Bovendien heeft Life aangegeven met ons een goede relatie op te willen bouwen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat wij als universiteit een aantal koten huren om dan aan een goedkoop tarief aan studenten door te verhuren. Wij ondersteunen studenten die het financieel moeilijk hebben, maar kijken daarvoor niet enkel naar huisvesting. Alle studie­gerelateerde kosten worden mee in rekening genomen. In 2017 hebben we daarvoor 220.000 euro voorzien. Dat bedrag wordt aangepast volgens de noden. Er zal dus een wisselwerking zijn, maar hoe die concreet ingevuld zal worden, moet nog bekeken worden.”