© Marc Peeters

31 mensen zijn job kwijt

De zaakvoerders van de bekende elektrogroothandel Van de Water hebben de boeken neergelegd. “De 31 medewerkers moeten we helaas laten gaan”, zegt curator Rudi Van Gompel.

Marc Peeters

De winkel op de Hannekenshoek in Herentals is sinds vrijdagavond gesloten. Gisteren passeerden er nog geregeld klanten. “De toenemende concurrentie met de internethandel en de prijsdruk door de grote ketens, hebben het bedrijf de voorbije jaren onder druk gezet”, vertelt curator Rudi Van Gompel. “De zaakvoerders van deze familiale onderneming zagen geen andere uitweg meer dan de handdoek in de ring te gooien.”

Het realiseren van een doorstart is om dezelfde redenen niet meteen aan de orde. “We gaan nu starten met het opmaken van een inventaris. Mogelijk kunnen we hiervoor tijdelijk nog een tweetal mensen in dienst houden.” Maar ook voor hen loopt het verhaal straks af. Een rechtstreekse ontmoeting tussen het personeel en de curator is er nog niet geweest. “Er is uiteraard verslagenheid. Ik heb de personeelslijst nog niet in detail bekeken, maar er zijn ongetwijfeld mensen bij met heel wat dienstjaren op de teller.”

De firma Van de Water werd in 1946 opgestart door Jules Van de Water als eenmanszaak met een atelier voor het opvolgen van motoren gericht op de diamantnijverheid.

Onder de leiding van de volgende generatie met Hugo en Paul Van de Water groeide het bedrijf uit tot een elektrotechnische groothandel. Van de Water was gespecialiseerd in huishoudelijke producten, installatiematerialen en industriële componenten.

Er was niet alleen de winkel, maar het bedrijf had ook een eigen installatie- en distributiedienst.