22 februari 2018 om 03:00
Commentaar
Wim Houtman
Luister naar

Billy Graham

In 2005 preekte hij nog, 86 jaar oud, drie avonden in een park in New York. Kwetsbaar, doof aan een oor, steunend op een wandelstok, maar met vaste stem en vuur nog in zijn ogen. Het was zijn laatste crusade, nummer 417, in bijna zestig jaar. Tachtig miljoen mensen had hij onder zijn gehoor, in stadions en arena’s over de hele wereld. Woensdag overleed de evangelist Billy Graham, in het jaar dat hij honderd zou zijn geworden.

In zijn thuisland wordt ‘Amerika’s pastor’ al langere tijd zeer gemist. Zijn invloed op de evangelische christenen in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was enorm. Tot dan toe leefden zij in hun eigen ­wereld, verdeeld, de luiken gesloten uit vrees voor moderne vrijzinnigheid. Graham haalde hen uit hun isolement, bracht hen bij elkaar en gaf hun een stem in de samenleving en de politiek. Maar zijn nazaten kunnen niet in zijn schaduw staan. Vandaag zijn evangelicals weer net zo verdeeld; een grote groep heeft zich uitgeleverd aan een rechts-politieke agenda. Zijn zoon Franklin Graham ageert tegen homo’s, moslims en vluchtelingen en prijst de inzet van Donald Trump voor ‘christelijke waarden’. Dat is een andere stem dan waarmee Billy Graham sprak.

Er is geen ‘nieuwe Billy Graham’ opgestaan, sinds hij zich – ruim twintig jaar geleden – terugtrok uit de schijnwerpers. Dat kan en hoeft ook niet. Met zijn gaven en in zijn tijd was hij uniek. Blijkbaar had hij een roeping, was hij een instrument dat de Heer gekozen had om zijn naam uit te dragen onder alle volken en heersers. Een Paulus van zijn dagen.

Opvolgers van Graham zijn overal te vinden. Massa­bijeenkomsten zoals Graham hield, ‘werken’ niet meer. Maar zijn invloed reikte in zijn tijd al verder. Hij zette radio, televisie en tijdschriften in, was medeoprichter van theologische opleidingen en gaf de aanzet voor een brede missionaire beweging. In Nederland zou je de oprichting van de Evangelische Omroep (1971) rechtstreeks op de invloed van Billy Graham kunnen terugvoeren, en daarmee ook het verbrokkelen van kerkmuren en de evangelicalisering van kerken en gemeenten over een breed spectrum.

Zelf maakte Graham een ontwikkeling door die voor veel christenen en christelijke organisaties herkenbaar is. Minder rechtlijnig, minder veroordelend, minder overal tegen – milder, breder, menselijker, ruimhartiger. Daarbij verloor hij nooit het richtpunt van zijn geloof en verkondiging: Jezus Christus en die gekruisigd. En opgestaan. De liefde van God, die verloren mensen opzoekt en zegt: Ik sta aan de deur en Ik klop. Doe open, Ik wil bij je eten.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kwijtschelding voor gezinnen in de schulden: niet eerlijk, en toch een prima plan

Mensen maken schulden, door wanbeheer en slechte bestedingen, en anderen lossen het op? Ja, want het mooie van een goed functionerende samenleving is dat de deelnemers elkaar bijstaan, ook bij sores door eigen schuld.

Beeld nd

In het streven naar een veilige omgeving kunnen kerken wel van sportclubs leren

De kerk wordt wel een schaapskooi genoemd, maar in de onderlinge omgang is er soms sprake van een zwijnenstal. Het eisen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is dan ook een goed idee.

Commentaar

Geen weg terug naar normaal voor Israël en Iran, want dat normaal is de weg naar confrontatie

Voor Israël en Iran is er geen weg terug naar 'normaal', want dat normaal is de weg naar een directe confrontatie. De Iraanse Revolutionaire Gardes en hun terroristische agenda zijn daarvan de hoofdoorzaak.

nd

Eén schreeuw kan de stilte verscheuren. Gelukkig is de politie alert op verstoringen op 4 mei

Uit vrees voor ‘verstoringen’ is rondom de Nationale Herdenking op 4 mei extra beveiliging nodig. Blijkbaar willen sommige activisten die twee minuten ’heilige stilte’ zelfs niet meer ontzien.

Afbeelding

De realiteit van het staatscasino: om winst te betalen raken een heleboel mensen een smak geld kwijt

Gokken wordt door de staat verkocht als een ontspannend verzetje. Maar het is georganiseerd onrecht: met een verzameling verliezers creëer je geen winst. Niet voor de zogenaamde 'winnaars', niet voor de maatschappij.

Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.