Direct naar artikelinhoud
Politiek

IMF na jaarlijkse doorlichting: “België mag hervormingen nu niet stoppen”

Minister van Financiën Alexander De Croo.Beeld Photo News

België moet blijven hervormen om zijn economie te beschermen tegen verschillende risico’s. Die boodschap lanceert het Internationaal Monetair Fonds (IMF) na zijn jaarlijkse doorlichting van ons land. Dat betekent: overheidsschuld afbouwen, pensioenen verder hervormen en uitgaven onder de loep nemen.

Het IMF stuurt zijn troepen op een vervelend moment. De regering is herschikt en er heerst sociale onrust. Maar toch heeft het team zijn werkzaamheden vlot kunnen doen, zei IMF-missiechef Delia Velculescu vrijdag tijdens een persconferentie bij de Nationale Bank. Ze is wel wat gewoon, want haar vorige opdracht was de doorlichting van Griekenland.

Velculescu zat deze week al twee keer samen met de nieuwe minister van Financiën, Alexander De Croo (Open Vld). Ze had geen slecht rapport mee. Er zijn aanzienlijke hervormingen gedaan in de voorbije jaren en dat heeft de werkgelegenheid en de groei ondersteund. “Maar aan de horizon hangen steeds meer wolken”, voegde ze er meteen aan toe.

Het IMF wijst op de gekende externe risico’s, zoals de brexit en het toenemende protectionisme, maar ook op de aankomende verkiezingen in eigen land. Die dreigen de hervormingen te vertragen. “België kan het zich niet veroorloven om hervormingen nu uit te stellen”, zegt Velculescu. “We moedigen de overheden aan om ermee door te gaan.”

Zo moet de jobsdeal die tijdens de zomer werd beklonken, voor het IMF “zonder uitstel worden uitgevoerd”. Dat is met inbegrip van de hervorming van het stelsel van de werkloosheidsuitkeringen.

‘België kan het zich niet veroorloven om hervormingen nu uit te stellen’
Delia Velculescu, IMF

Schuldenberg

De instelling uit Washington geeft nog enkele suggesties voor de hervormingsagenda. De vakbonden klagen dan wel steen en been over de pensioenhervorming, het IMF vindt dat België er net nog verder mee moet gaan. “Zelfs met de hervormingen is de vergrijzingskost nog hoog. Er zal dus meer moeten gebeuren om de duurzaamheid van het pensioensysteem te verbeteren”, klinkt het.

De pensioenleeftijd verder verhogen is daarbij maar een van de mogelijkheden, zegt Velculescu. “Daarover moet in België een debat gevoerd worden. Maar in elk geval is brede steun nodig voor zulke hervormingen.”

Verder vindt het IMF dat België meer moet doen om zijn schuldenberg, een van de hoogste in Europa, af te bouwen en de uitgaven efficiënter te maken. Wat dat laatste betreft, wijst de organisatie bijvoorbeeld op overbodige “dubbele functies” in het openbaar bestuur.

De Croo: “Plannen uitvoeren”

“De uitgaven kunnen onder de loep, er is ruimte om de efficiëntie te verbeteren”, meent het IMF. Maar als de regering die efficiëntie-oefening doorvoert, moet ze wel uitkijken dat de meest kwetsbaren in de samenleving niet het slachtoffer worden. “Een bredere kijk op de sociale uitgaven om na te gaan of de meest kwetsbare groepen wel gecoverd zijn, zouden we zeker aanraden”, besluit Velculescu.

Minister van Financiën De Croo schaart zich achter het advies van het IMF. “Het is ontzettend belangrijk dat de sociaaleconomische plannen die we hebben uitgetekend, zoveel mogelijk worden uitgevoerd. Doen we dat niet zal dit jobs kosten en de concurrentiekracht van onze bedrijven verzwakken”, zegt hij. 

‘Voeren we onze sociaaleconomische plannen niet door, dan zal dit jobs kosten’
Alexander De Croo, minister van Financiën