Direct naar artikelinhoud
Facebook

Facebook wil software gebruiken om onze ogen te openen

Facebook leert software om ogen te openen in foto's.Beeld RV/Facebook

Sociale media hebben van iedereen een ijdel fotomodel gemaakt. Met allerlei tools bewerken we onze afbeelding om er toch maar zo goed mogelijk uit te zien. Het enige wat je tot nu toe niet zo maar weggewerkt kreeg, waren gesloten ogen. Waren, want Facebook is van plan daar een eind aan te maken met behulp van artificiële intelligentie.

Met programma's als Photoshop kan je van een mislukte foto de perfecte profielfoto maken. Je kan vormen veranderen, vlakken inkleuren, schaduw toevoegen. Maar ogen zijn te gecompliceerd om zomaar even bij te tekenen.

Op de onderzoekspagina van Facebook staat een onderzoek waaruit blijkt dat het bedrijf software heeft ontworpen dat erin slaagt om gesloten ogen te vervangen door open ogen. Het vriendennetwerk heeft als grote voordeel dat het het grootste aantal foto's van knipperende mensen op zijn servers heeft staan.

Groepsfoto's

Op basis van foto's waarbij mensen hun ogen wel open hebben, kan de 'Generative Adversarial Network' software zo goed als perfect inschatten om ogen op gesloten ogen te tekenen. Het is ook belangrijk om de foto waar de ogen moeten komen aan de software te geven. Zo kan er rekening gehouden met de kleurcodes in de foto.

Het onderzoek besluit zelf dat de resultaten redelijk realistisch zijn. In een test konden mensen niet aanduiden welke de echte, dan wel de bewerkte foto was. Het grootste probleem wordt gevormd door lokken haar die voor de ogen vallen. Soms durft de software zich ook vergissen in het juiste kleurenpalet.

Of de optie binnenkort naar Facebook komt, is nog niet duidelijk. Maar de software zou er in het beste geval voor kunnen zorgen dat die vervelende groepsfoto's waarbij iedereen zijn ogen moet openhouden, een stuk minder tijd in beslag zullen nemen.