"Wij willen mensen niet naar beneden trappen, maar omhoog tillen", zegt covoorzitter Nadia Naji.
Foto: Belga

Groen wil risico op armoede herleiden tot nul met 'welvaartsgarantie'

Groen stelt voor om uitkeringen en lonen aan te vullen tot de armoedegrens via een zogenoemde welvaartsgarantie. Mensen met een inkomen uit werk dat boven de armoedegrens maar onder het mediaaninkomen ligt, moeten als welvaartsgarantie een bonus krijgen zodat ze netto meer overhouden. Op die manier wil Groen ervoor zorgen dat werken altijd loont.

"Armoede is een onrecht", zegt Naji. "Wij willen armoede aanpakken zonder iemand achter te laten en we menen dat letterlijk: met de welvaartsgarantie kunnen we ervoor zorgen dat geen énkele Belg nog armoede kent."

Door lage uitkeringen en lonen aan te vullen hoopt Groen het risico op armoede tot nul te herleiden. "In tegenstelling tot andere partijen die op de sociale zekerheid en de gezondheidszorg willen besparen, trappen wij niet naar beneden, maar tillen we omhoog", zegt Naji nog.

Door lonen onder het mediaaninkomen aan te vullen wil Groen ervoor zorgen dat werken aantrekkelijker wordt. Het mediaaninkomen is het middelste inkomen als de inkomens van laag naar hoog worden gerangschikt.

Volgens Groen zal de welvaartsgarantie vanzelf dalen naarmate de minimumlonen verder stijgen.

De maatregel is volgens Groen betaalbaar, want er zijn maatschappelijke en economische terugverdieneffecten. De tewerkstelling neemt toe, wat nieuwe inkomsten genereert, en anderzijds worden de kosten van armoede voor de samenleving teruggedrongen.

"Armoede elimineren is in de eerste plaats een kwestie van menselijkheid. In armoede leven is overleven", zegt Nadia Naji. "Armoede maakt ziek, zorgt voor stress en eenzaamheid, sluit mensen uit en beknot kansen."

Meest gelezen