Recensie klassieke muziek

Feico Deutekom laat de ‘Etudes’ van Glass niet als studiewerk klinken

Feico Deutekom.© rr

Pianist en Philip Glass-specialist Feico Deutekom kan het zich permitteren om eigenzinnig met de Etudes for Piano om te springen.

jc

FEICO DEUTEKOM

Etudes for piano

Orange Mountain Music

Pianist Feico Deutekom is een absolute specialist in het oeuvre van Philip Glass. Hij is een veel gevraagd begeleider voor Koyaanisqatsi en mocht zelfs al het klavier met de componist delen. Zijn nieuwste opname van de Etudes for piano verschijnt bovendien op Orange Mountain Music, een label dat in het leven is geroepen om al dat Glass-werk met de nodige zorg te behandelen. We zitten dus ontegensprekelijk met een expert.

Die vakkennis biedt Deutekom wel wat vrijheden. Bijvoorbeeld om deze oefenstukken niet chronologisch (en integraal) uit te voeren, maar kriskras door de tijd te springen. Hij vertaalt daardoor minder het gevoel van de evolutie van Glass’ stijl naar een eindpunt, maar toont net dat diens kernideeën er altijd hebben in gezeten. Bovendien focust Deutekom niet overmatig op het repetitieve. Hij legt zijn accenten net op wat verandert – een beweging in de baslijn of een verschuiving van de harmonie – waardoor deze vingeroefeningen expressief en dynamisch klinken.