© Luc Daelemans

Uit eten & drinken in Maastricht: “Eenvoudig en toch geraffineerd”

Bouchon d’Enface in de hippe Maastrichtse wijk Wyck bestaat vijf jaar. Chef-kok Gyan Vliegen en zijn zus Maxime serveren er klassieke gerechten gebaseerd op de Lyonese keuken.

Met Rudi Smeets

In de 19de eeuw kookten Les mères lyonnaises - vrouwen van eenvoudige komaf met een grote kookvaardigheid - voor de bourgeoisfamilies van Lyon. Eenvoudig en toch geraffineerd, dat was hun handelsmerk. Toen hun rijke werkgevers verarmden en hen niet meer konden betalen, openden ze hun eigen zaak. Het begrip bouchon was geboren. Topkok Paul Bocuse leerde het vak bij Eugénie Brazier, één van die mères. Gerechten als varkensrillette, bouillabaisse, confit de canard en moelleux au chocolat behoren tot het culinaire patrimonium van Frankrijk. Dat chef Gyan en gastvrouw Maxime voor dit concept kozen, hoeft niet te verbazen. Hun vader Armand is een francofiel en schreef een boek over de mooiste Franse steden én hun keuken. Heel wat shoppende Belgen hebben al de weg gevonden naar de zaak van zijn twee kinderen.

Waarom moet je hier gaan eten?

Voor het interieur. Veel Franser dan dit vind je niet. De muur met foto’s, de lange toog, de houten lambrisering… Knap werk van ontwerpster Françoise Oostwegel.

Klassieke kost, goed bereid: dat kan smaken. Onder meer de sint-jakobsvruchten met bloemkoolpuree, mousse van bloedworst, komkommer en bladspinazie was erg de moeite waard.

Het ligt pal in het centrum. Na een middagje winkelen kun je er net zo goed terecht voor een diner als voor één gerecht. Beperkte, maar mooie betaalbare wijnkaart.

Praktisch

Adres: Wycker Brugstraat 54, Maastricht, +31 43/311.64.38

Openingsuren: Van woensdag tot en met zondag vanaf 17.30 uur

Meer informatie op de site

Prijs: € 7,50-28,50

INFO

Heb jij een suggestie voor ons? Mail naar uitetenendrinken@hetbelangvanlimburg.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer