Gilles Thomas met Ermitage Kalone, het paard met wie hij naar de Spelen van Parijs hoopt te gaan.© Frank Bahnmuller

Paardensport

Gilles Thomas wint prestigieuze GP van Shanghai: “Ik ga niet speculeren over de Olympische Spelen, de resultaten zullen voor zich spreken”

Belgisch kampioen Gilles Thomas heeft zondag de prestigieuze vijfsterren-GP in het Chinese Shanghai gewonnen, de vierde manche van de Global Champions Tour. Voor de 26-jarige Thomas was het zijn eerste GP-zege in het GCT-circuit en de mooiste overwinning uit zijn nog prille carrière. Zijn merrie Luna van het Dennehof krijgt nu een maand rust. Voor Thomas zelf begint de laatste rechte lijn richting Olympische Spelen van Parijs.

Kris Van Loo

“Ik werd in Shanghai vierde in de kwalificatie van de GP en had nooit gedacht dat ik een dag later zou winnen”, begint Thomas. “Luna van het Dennehof springt de laatste maanden heel constant. In januari werden we vierde in de wereldbeker van Amsterdam en in maart vijfde in de vijfsterren-GP van Parijs. De vorm was er dus en dan kan Luna alles foutloos springen. Dat wist ik. Al blijft het winnen van een GP-zege in de Global Champions Tour wel echt iets exceptioneels. Daarbij komt dat de kaarten in Shanghai niet gunstig lagen. Ik moest als eerste starten en dat is nooit een voordeel. We sprongen de basisomloop foutloos, wat me op zich niet verbaasde.”

Wat veel verrassender was: uiteindelijk zouden er slechts twee combinaties foutloos blijven in de barrage. “In zo’n barrage observeren de ruiters de rit van hun concurrenten en kijken ze waar het sneller kan. Vermits ik de spits moest afbijten, moest ik bij wijze van spreken blind rijden. Ik kon me niet spiegelen aan andere ruiters en heb mijn eigen rit gereden met berekende risico’s. Luna ken ik inmiddels al zes jaar en we begrijpen elkaar. Ze is niet de snelste, maar ik weet wat ik van haar kan vragen. Na die foutloze rit hoopte ik op een derde of vierde plaats.”

© Frank Bahnmuller

Maar het werd dus veel meer. “Wereldkampioen Henrik von Eckermann was bijvoorbeeld sneller, maar niet foutloos. Een voor een gingen ze in de fout en tot mijn verbazing bleef ik aan de leiding staan. Luna verdiende dit eens. Ze behaalt altijd topklasseringen, alleen was het voor die overwinning altijd net niet. Tot nu dus. Het winnen van zo’n GP van de Global Champions Tour is heel speciaal, uniek en krijgt veel uitstraling.”

Met ander paard naar Parijs?

En dat op minder dan drie maanden van de Olympische Spelen. Thomas staat op de longlist voor Parijs, maar rekent daarvoor op zijn Belgische kampioen Ermitage Kalone. “Luna is een uitmuntend paard, maar als het over Parijs gaat, reken ik op mijn hengst Ermitage. Hij zal over twee weken de volgende GCT-GP springen, in Madrid. Dat wordt zijn eerste belangrijke testwedstrijd. Daarna volgen de landenprijzen van Sankt Gallen en Rotterdam, de twee belangrijkste selectiewedstrijden. Vervolgens is het aan de bondscoach om zijn team voor Parijs samen te stellen. We zijn met een achttal ruiters voor drie olympische tickets. Ermitage zit op schema, tot nu toe is zijn voorbereiding perfect verlopen. Zijn volgende drie wedstrijden gaan alles bepalen. Ik ga niet speculeren over de Olympische Spelen, de resultaten zullen voor zich spreken. Ik focus me nu op Ermitage. Over twee maanden gaan we al veel wijzer zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten