OM: in geëxplodeerde garagebox Rotterdam werd cocaïne versneden

Nieuws
Het Openbaar Ministerie stelt dat er in de geëxplodeerde garagebox aan de Schammenkamp in Rotterdam cocaïne werd versneden en niet zozeer gewassen. Dat concludeert de officier van justitie op onderzoek door de politie ter plaatse, zei ze maandag in de rechtbank in Rotterdam tijdens de eerste inleidende zitting tegen verdachte Jalal O. (35).
anp
maandag 13 mei 2024 om 14:32
Afbeelding
beeld anp

Mogelijk was het drugslab dat in een garagebox zat, de oorzaak van de enorme explosie waarbij op maandagavond 29 januari drie mensen om het leven kwamen. Het OM stelde dat er nog steeds onderzoek wordt verricht naar de oorzaak van de explosie en de mogelijke betrokkenheid van de verdachte hierbij. Het OM laat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een rapport opstellen over de vermoedelijke oorzaak van de explosie.

Het OM verdenkt O. ervan dat hij cocaïne heeft vervaardigd, bewerkt en verkocht. Dat er aan de Schammenkamp cocaïne werd versneden, baseert het OM op de aangetroffen spullen na de explosie. De officier somde ze op: mengers, jerrycans, 200 liter aceton, zoutzuur en apparatuur voor afzuiging, meerdere zeven, weegschaal en mixers. Tussen de benen van een van de dodelijke slachtoffers is een jerrycan met aceton gevonden.

Slaapverblijf

Daarnaast zijn volgens justitie sporen van cocaïne gevonden aan de binnenzijde van de garagedeur, evenals op de bus die voor het pand stond. Op de telefoon van een van de dodelijke slachtoffers is een foto gevonden met daarop witte dampende emmers en een weegschaal. De foto dateert van een dag voor de explosie, zei de officier van justitie.

Volgens het OM liet O. meerdere Spaanssprekende Marokkaanse jongens voor hem werken en huurde hij voor hen twee woningen verderop in de straat. De politie trof in een van de woningen een slaapverblijf met zes slapende mannen na een klacht over een acetongeur. Die lucht zou ook zijn geroken door de man die door de explosie met zijn bankstel door de vloer was gezakt. Ook hij heeft verklaard Marokkaanse jongens te hebben gezien die Spaans spraken. Hij heeft aangifte gedaan van een poging tot doodslag.

Klusbedrijf

De verdachte, die op het adres een klusbedrijf had, ontkent betrokkenheid bij de productie van drugs. "Als ik hier iets mee te maken had, was ik niet vanuit het buitenland hiernaar teruggekomen", zei O. "Het wordt straks bewezen dat ik hier niets mee te maken heb."

De rechtbank besloot dat de verdachte vast blijft zitten. De volgende zitting is dinsdag 16 juli.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jeroen Rietbergen wordt niet vervolgd in zedenzaak The Voice

Jeroen Rietbergen wordt niet vervolgd in de zedenzaak rond het programma The Voice of Holland. De zaak wordt vanwege gebrek aan bewijs geseponeerd, meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

Afbeelding

Duits postorderbedrijf Otto meldt voor tweede jaar op rij verlies

Het Duitse retailconcern Otto Group heeft voor het tweede jaar op rij verlies geleden. Het in Hamburg gevestigde concern leed in het gebroken boekjaar 2023-2024 een verlies van 426 miljoen euro, na een verlies van 413 miljoen euro een jaar eerder.

Afbeelding

Berisping voor rapporteurs over drievoudig moordenaar Thijs H.

Het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Bosch heeft een psychiater en een GZ-psycholoog berispt voor fouten in hun rapportage over drievoudig moordenaar Thijs H. Zij hebben volgens het tuchtcollege ten onrechte de vraag onbeantwoord gelaten of H.

Afbeelding

Kamercommissie landbouw schrapt meeste debatten tot nieuw kabinet

De Tweede Kamercommissie over landbouw voert over de meeste onderwerpen geen debat meer tot een nieuw kabinet aantreedt. Alleen debatten over mest, over ziektes die van dieren op mensen kunnen overspringen en over Europees landbouwoverleg gaan nog door.

Afbeelding

Barista's van Starbucks klagen over onderbezetting door algoritme

Barista's van Starbucks klagen over onderbezetting. In sommige winkels waar een jaar geleden ijskoude macchiato's en dubbele espresso's door vijf mensen werden bereid, zijn dat er nu drie of vier.

Afbeelding

ANWB: donderdag drukker op de weg door Duitse feestdag

De ANWB waarschuwt voor grotere verkeersdrukte donderdagochtend door de komst van veel Duitse toeristen. In Duitsland is het dan Sacramentsdag, een feestdag in verschillende Duitse deelstaten.