Dijkgraaf wil 'gezamenlijke lijn' universiteiten bij protesten

Nieuws
Alle universiteiten moeten "gezamenlijk een lijn trekken" als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei de demissionaire bewindsman: "Een lijn trekken van hoe ze omgaan met demonstraties, wat wel en wat niet geaccepteerd wordt, is ook goed voor politie, OM en burgemeesters om te weten wanneer en hoe ze kunnen ingrijpen."
anp
maandag 13 mei 2024 om 14:48 aangepast 15:52
Afbeelding
beeld anp

Dat laatste onderschrijft korpschef Janny Knol. Op de openbare weg bepaalt de 'lokale driehoek' van politiechef, officier van justitie en burgemeester of en hoe moet worden ingegrepen bij demonstraties. Maar universiteiten gaan over de huisregels op hun eigen terrein. Duidelijke regels kunnen het makkelijker maken voor de politie om in te grijpen. Zo helpt het om aan te geven of overnachtingen zijn toegestaan.

De koepelorganisatie Universiteiten van Nederland zegt dat er aan een gezamenlijke lijn wordt gewerkt. De universiteiten maken samen een demonstratieprotocol. Voorzitter Jouke de Vries had die richtlijn zondag aangekondigd in het tv-programma Buitenhof. Overnachten in universiteitsgebouwen mag bijvoorbeeld niet en betogers met wie wordt onderhandeld moeten zich kunnen identificeren.

Opnieuw protesten

Bij het opstellen van zulke regels ziet Dijkgraaf ook voor zichzelf een rol weggelegd. "Een van de dingen die je als minister kan doen, is mensen bij elkaar brengen." Later op maandag heeft hij nog een extra overleg met universiteitsbestuurders over de protesten. "De universiteiten hebben ook aangegeven met een demonstratieprotocol te komen. Wat mij betreft, komt het er echt zo snel mogelijk. Want ik denk dat we allemaal gewoon helderheid nodig hebben."

Op meerdere universiteiten zijn maandag opnieuw protesten tegen de banden van de onderwijsinstellingen met Israël, en tegen de aanpak die de universiteiten bij eerdere protesten hanteerden. In Utrecht, Den Haag, Wageningen, Eindhoven en Nijmegen deden studenten mee aan 'walk-outs' waarbij ze universiteitsgebouwen uitliepen. In Amsterdam drongen honderden studenten een gebouw binnen en probeerden daar een ingang te blokkeren.

Dijkgraaf vindt dat universiteiten moeten proberen "al die emoties" te "kanaliseren", zodat de discussie over Israël in de collegezaal gevoerd kan worden. "Ik zou het liefst zien dat dit gesprek gaat plaatsvinden binnen de universiteit zelf. Daar kan je echt op grond van de inhoud en de expertise die er is elkaar verder helpen."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Spanje erkent formeel de Palestijnse staat

Spanje heeft formeel de Palestijnse staat erkend. Het land kondigde vorige week aan die stap te zetten, maar nu is dat officieel gebeurd. Volgens de Spaanse premier Pedro Sánchez is dat een 'cruciale' voorwaarde voor vrede in het Midden-Oosten.

Afbeelding

Zelensky: niet sterk als Biden niet naar vredestop Oekraïne komt

Oekraïne is teleurgesteld dat de Amerikaanse president Joe Biden niet naar de vredestop lijkt te gaan die bondgenoten van het land volgende maand in Zwitserland hebben belegd. Bidens afwezigheid zou Rusland in de kaart spelen, waarschuwt hij.

Afbeelding

Apple verkoopt fors meer iPhones in China na prijsverlagingen

Apple heeft vorige maand fors meer iPhones verkocht in China na prijsverlagingen, volgens eigen berekeningen van persbureau Bloomberg. Het gaat volgens Bloomberg om een stijging van 52 procent in april vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Afbeelding

Rijlessen mogelijk honderden euro's duurder door meer examens

Als het kabinet extra examens verplicht stelt om een rijbewijs te halen, zoals het overweegt, kan dat per leerling 84 tot 609 euro kosten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar de kosten van nieuwe regels voor rijlessen.

Afbeelding

OVV nog bezig met verkennend onderzoek naar ingestorte garage

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat mogelijk opnieuw langs bij de deels ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, meldt een woordvoerster.

Afbeelding

Club Mallorca had geen vergunning voor terras

De Medusa Beach Club in Mallorca had geen vergunning voor het terras dat afgelopen weekend instortte. Dat zei de burgemeester Jaime Martínez volgens de nieuwssite laSexta en de krant Diario de Mallorca bij het presenteren van een rapport over het ongeval.