8,5 jaar cel voor ontvoering Insiya in hoger beroep

Nieuws
De 44-jarige Shehzad H. is maandag in hoger beroep veroordeeld tot 8,5 jaar gevangenisstraf voor de gewelddadige ontvoering in 2016 van zijn destijds 2-jarige dochter Insiya naar India. De celstraf is een half jaar korter dan eerder opgelegd door de rechtbank, omdat de behandeling van de zaak te lang heeft geduurd.
anp
maandag 13 mei 2024 om 14:45
Afbeelding
beeld anp

Het meisje werd in september 2016 met geweld weggehaald uit het huis van haar oma in Amsterdam-Oost. Volgens het gerechtshof in Amsterdam is bewezen dat de ontvoering een grondig voorbereide operatie was, uitgevoerd in opdracht van H. Hij lag destijds in vechtscheiding met de moeder van de peuter.

H. huurde een internationaal team in om het meisje te ontvoeren. Een van de uitvoerders werd ter plaatse door omstanders overmeesterd. De anderen gingen er met het kind vandoor in een gereedstaande auto en werden pas later aangehouden. Zij zijn in hoger beroep veroordeeld tot straffen variërend van 4 weken tot 48 maanden.

Bevel tot uitlevering

Via Duitsland werd het meisje uiteindelijk naar India gebracht, waar ze nog steeds verblijft, evenals haar vader. Sinds 2019 ligt er een bevel tot uitlevering van H., maar daaraan is geen gehoor gegeven.

Geen van de veroordeelden was bij de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam aanwezig. De moeder en oma van Insiya waren dat wel. Zij strijden al jaren voor contact met het meisje en haar terugkeer naar Nederland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Omzet van Nederlandse industrie is begin 2024 opnieuw gedaald

De omzet van de Nederlandse industrie is in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eerste drie maanden van 2024 daalde de omzet met 5,5 procent ten opzichte van diezelfde maanden in 2023.

Afbeelding

Nvidia maakt flinke opmars op Wall Street na sterke resultaten

Nvidia was donderdag een van de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen, presenteerde woensdag na het slot van de beurs zijn kwartaalresultaten.

Afbeelding

Deel treinverkeer bij Lage Zwaluwe weer op gang

Een deel van de treinen op het traject langs Lage Zwaluwe rijdt weer. Door een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe was sinds de ochtend geen treinverkeer mogelijk tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal.

Afbeelding

Bronnen: techconcerns praten met Hollywoodstudio's over AI-deals

Google-moederbedrijf Alphabet en Meta Platforms, het concern achter Instagram en Facebook, hebben gesprekken gevoerd met grote filmstudio's in Hollywood, omdat ze licenties willen, waarmee zij filmmateriaal kunnen gebruiken voor kunstmatige intelligentie (AI).

Afbeelding

Bedrijf gehackt dat onder meer belastingaanslagen verstuurt

Cybercriminelen hebben mogelijk gegevens van burgers in handen gekregen door de systemen van AddComm te hacken, een bedrijf dat onder meer voor gemeenten en waterschappen de communicatie met inwoners en bedrijven verzorgt.

Afbeelding

Gelderland vreest dat paintballgeweer pas mag als wolf mens aanvalt

De provincie Gelderland is bang dat een wolf eerst een mens moet aanvallen, voordat een paintballgeweer wordt toegestaan om de dieren af te schrikken. Dat zegt gedeputeerde Harold Zoet in reactie op de uitspraak van de rechter donderdag in een zaak van de Faunabescherming.