Griekse premier waarschuwt tegen gebruik landsnaam Macedonië

Nieuws
De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis bekritiseert de nieuwe president van Noord-Macedonië, Gordana Siljanovska-Davkova, voor haar gebruik van de oude landsnaam Macedonië. Hij waarschuwt dat dit gevolgen kan hebben voor de mogelijke toetreding van Noord-Macedonië tot de Europese Unie.
anp
maandag 13 mei 2024 om 14:59
Afbeelding
beeld anp

De naamswijziging vond in 2019 plaats na decennialange onenigheid tussen de twee buurlanden. Mitsotakis noemt het gebruik van de oude naam ‘onwettig en onacceptabel’. Zijn land heeft aan de grens met Noord-Macedonië een regio die Macedonië heet. Athene stelt dat het gebruik van de naam Macedonië door zijn buurland territoriale aanspraken op het Griekse Macedonië impliceert.

De door VN bemiddelde overeenkomst over de naamswijziging opende nieuwe deuren voor Noord-Macedonië. Het land kon door Griekse bezwaren jarenlang niet lid worden van de NAVO, wat uiteindelijk in 2020 gebeurde. Ook zei Athene destijds Skopje te steunen bij het nastreven van een EU-lidmaatschap. Mitsotakis meent dat de bilaterale betrekkingen en ‘elke stap van Skopje richting Europa’ afhankelijk zijn van de naleving van de overeenkomst.

De nationalistische partij VMRO-DPMNE van Siljanovska-Davkova won woensdag de parlements- en de presidentsverkiezingen. Zij gebruikte de oude naam zondag in haar inaugurele toespraak. ‘Ik verklaar dat ik het ambt van president van Macedonië op een gewetensvolle en verantwoordelijke manier zal uitoefenen’, zei ze. In de officiële tekst zou wel Noord-Macedonië hebben gestaan. De Griekse ambassadeur was bij de ceremonie aanwezig, maar liep volgens lokale media uit protest weg.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zeeland geeft 1,2 miljoen euro extra subsidie voor natuurherstel

De provincie Zeeland stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer langs de natuurgebieden Manteling op Walcheren en de Kop van Schouwen. In beide duingebieden is de natuur de afgelopen jaren verslechterd.

Afbeelding

Nog 36 mensen vast na tegendemonstratie Amsterdam

Van de 73 mensen die maandag zijn aangehouden bij een tegendemonstratie bij een pro-Israëlactie in Amsterdam, zitten er dinsdag rond het middaguur nog 36 vast. Dat meldt een politiewoordvoerster.

Afbeelding

Deurwaarders even vaak op pad als jaar eerder, toename verwacht

Gerechtsdeurwaarders gingen vorig jaar ongeveer even vaak langs de deuren voor het uitdelen van dagvaardingen of beslagleggingen als een jaar eerder. In voorgaande jaren was er juist sprake van een dalende trend.

Afbeelding

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

In de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL).

Afbeelding

Dick Schoof moet premier van nieuw rechts kabinet worden

Dick Schoof is de beoogd premier van het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. Dat melden ingewijden. Eerder was Ronald Plasterk de belangrijkste kandidaat, maar die trok zich terug nadat hij onderwerp van onderzoek was geworden naar mogelijke malversaties rond de verwerving..

Afbeelding

Ook Noorwegen erkent de Palestijnse staat

Na Spanje heeft ook Noorwegen officieel de Palestijnse staat erkend. Minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide spreekt van 'een bijzondere dag voor de Noors-Palestijnse betrekkingen'.