13 mei 2024 om 15:30
Gerard de Korte is bisschop van 's-Hertogenbosch.
beeld Dick Vos

Hoe christenen als minderheid kunnen helpen om de verruwing terug te dringen

Begin mei was ik met een groep zieken in Lourdes. Zes dagen geen nieuws, maar concentratie op de vieringen en de gesprekken met de zieken. Tijdens een bedevaart komt het beste in een mens naar boven. Mensen zijn vriendelijk, geduldig en behulpzaam. 

Terug in Nederland ging ik weer kranten lezen. Wat een contrast met de dagen in Lourdes. De oorlogen in Oekraïne en Gaza zaaien nog dagelijks dood en verderf, in Duitsland worden politici in elkaar geslagen en in onze universiteitssteden wordt de sfeer steeds grimmiger door het geweld van groepen studenten. 

Al veel langer kennen wij geweld tegen brandweermensen en ambulancepersoneel. Verbaal geweld, zo blijkt steeds meer, kan heel gemakkelijk omslaan in fysiek geweld.

Voor zover ik kan zien, is de verruwing van de samenleving al jaren aan de gang. Op sociale media wordt steeds meer beledigd en gescholden. Op talloze websites wordt helaas op de mens en niet op de bal gespeeld. Mensen worden beledigd en hun goede naam door het slijk gehaald..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Goed dat er ruimte is voor dragqueens, maar niemand is verplicht hun aanwezigheid toe te juichen

Het past in een trend dat het Graceland Festival een dragqueen uitnodigt. Iedereen moet dragqueens gewoon vinden. Mag Reina Wiskerke zeggen dat ze geen liefhebber is van hun expressievorm?

Gerjanne van Lagen

Ik wilde een regendouche, koperen kranen en een groot ligbad. Maar toen kreeg ik badkamerschaamte

'Mijn welvaarts-ik wil een nieuwe badkamer. Mijn klimaatneutrale ik zegt: welnee, Gerjanne. Niet nodig. Wees tevreden met je schimmel.' Gerjanne van Lagen ontdekte een nieuwe schaamte.

Hilbrand Rozema

De tweedehands boeken zijn niet aan te slepen in Kyiv: militair Andriy neemt ze mee naar het front

Kan lezen een daad van verzet zijn? Ja, in Oekraïne wel: literatuurfestivals en boeken in de eigen taal zijn er populair. 'Burgers brengen doorlopend stapels boeken, soldaten nemen die mee naar het front.'

De les van een wifi-loze camping; de stortvloed van schijnvoorstellingen vereist zelfbeheersing

De smartphone leidt af van de strijd voor het Koninkrijk van God. Lysanne van de Kamp leest op de camping een boek van de Franse theoloog Jacques Ellul en staart naar kleine beestjes op de grond.

Feniks de la Fosse

Haar partner kan zijn overleden vrouw niet loslaten. 'Het maakt me onzeker'

'Op de een of andere manier blijft zijn overleden vrouw aanwezig', vertelt een vrouw aan Feniks de la Fosse. 'Hij houdt nog steeds van haar volgens mij. Kan ik hem vragen daarmee te stoppen?’

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Juist als je loyaal bent ligt het voor de hand om te zwijgen en te bidden. Maar het is niet goed

Anja Haga (ChristenUnie), zegt dat zij over het conflict Israël-Gaza maar het beste kan zwijgen. En bidden. ‘Zo heb ik de afgelopen maanden ook rondgelopen’, schrijft Wim Dekker.

Afbeelding

Zorgen over immigratie, asielbeleid en islamisme neem je niet weg door te sneren naar radicaal-rechts

De EU is belangrijk. Maar maak geen karikatuur van de drijfveren om op radicaal-rechts en tegen de EU te stemmen, schrijft Reina Wiskerke na het beluisteren van de Ongelooflijke Podcast.

Kelly Keasberry is theoloog en pastoraal medewerker bij ziekenhuis AZ Monica in Deurne en Antwerpen.

Hardste schreeuwers zien de satan volop in anderen, maar pakken hun eigen demon niet aan

De straten hangen in verkiezingstijd weer vol van het eigen gelijk, ten koste van vermeende vijanden, zoals moslims. Volgens Kelly Keasberry zijn er slimmere manieren om contact te leggen.

Hilbrand Rozema

Gezellig, naar Brussel! Achterhoekers en hun Duitse buren uit Bocholt bezoeken samen het EU-parlement

Er zijn verrassende manieren om nieuwe hoop te scheppen. Zoals meegaan met een busreis van de Achterhoek naar Brussel, het politieke hart van Europa, ervoer Hilbrand Rozema.