Een Oekraïense tank vuurt op Russische stellingen nabij Tsjasiv Jar, eerder dit jaar.
Foto: AP.

Strategisch stadje Tsjasiv Jar dreigt in handen te vallen van Rusland: "Tekenend voor hoe slecht Oekraïne er nu voor staat"

Aan het front in Oekraïne zijn de ogen gericht op Tsjasiv Jar. Het strategisch gelegen stadje dreigt in handen te vallen van het Russische leger. Tsjasiv Jar wordt gezien als de poort naar de laatste steden in de Donbas die nog onder Oekraïense controle staan. 

Zowel Europa als de Verenigde Staten buigen zich deze week over de vraag van Oekraïne om meer luchtafweer, wapens en munitie. 

Nu de militaire hulp is gestokt, heeft het land het moeilijk om het hoofd boven water te houden.

Oekraïense steden zijn de voorbije weken bestookt door Russische luchtaanvallen. Gisteren kwamen nog 18 burgers om het leven in de stad Tsjernihiv.  

En ook aan het front, in het oosten van het land, heeft Oekraïne het moeilijk. Daar staat het Russische leger aan de rand van het stadje Tsjasiv Jar. Dat is een kleine, maar door haar ligging strategisch belangrijke stad in de provincie Donetsk. 

Bekijk: beelden van de gevechten bij Tsjasiv Jar

Videospeler inladen...

Poort naar laatste door Oekraïne gecontroleerde steden van Donbas

Tsjasiv Jar ligt hoog, op zo'n 250 meter, in een redelijk vlakke regio, en biedt dus zicht op de aanvoerroutes van de tegenstander. In principe is de stad door de ligging op een heuvel ook makkelijk te verdedigen. Ze is ook zwaar verstevigd, en is al sinds 2014 - het begin van de oorlog in de Donbas, in het het oosten van Oekraïne, - een militair bolwerk. 

"Dat die stad toch onder druk staat, is behoorlijk tekenend voor hoe slecht Oekraïne er op dit moment voor staat", zegt Marijn Trio, die Oost-Europa volgt voor VRT NWS, in De Ochtend.

"De stad is een poort naar de laatste door Oekraïne gecontroleerde steden in de Donbas - Kramatorsk, Slovjansk, Kostjantynivka en Droezjkivka. Dat zijn militair verstevigde steden waar sinds 2014 de hoofdkwartieren van de militaire operaties van de Oekraïners zitten.  

Als de Russen Tsjasiv Jar in handen zouden krijgen, komen die steden ook puur visueel in het vizier. Aanvoerroutes van de Oekraïners zouden dan met langeafstandsartillerie kunnen worden bestookt, en Rusland zou dan vrijwel heel de regio Donetsk in handen kunnen krijgen".

Oekraïne gaat ervan uit dat Rusland Tsjasiv Jar zou willen veroveren tegen 9 mei, wanneer het de overwinning tegen nazi-Duitsland herdenkt.

Tekorten aan luchtafweer aan het front

Er wordt gevreesd dat de Russische troepen Tsjasiv Jar gaan omsingelen, zoals dat eerder ook in Bachmoet gebeurde. Tegelijk wordt de stad ook elke dag bestookt door 20 tot 30 zware vliegtuigbommen.

"Dat gebeurt nu omdat de Oekraïners te weinig luchtafweer hebben om die vliegtuigen nog neer te schieten", zegt Marijn Trio.

"Het lijkt een Russische strategie te zijn om het Oekraïense leger voor de keuze te stellen: ofwel burgers en steden verder weg van de frontlijn verdedigen, ofwel de frontlijn. Rusland lijkt Oekraïne te dwingen zijn luchtafweer elders in te zetten dan aan het front. Er zijn nu al grote tekorten aan luchtafweer aan het front." 

Beluister: Waarom is Tsjasiv Jar belangrijk?

Meest gelezen