Luister naar

Royalty: Openheid over depressie

Nieuws
Wat speelt er in de wereld van diademen, werkbezoeken en staatsbanketten? Vandaag: openheid over depressie en de doop van een nieuw prinsje is bekend.
Tirza van der Graaf
zaterdag 23 juni 2018 om 20:17
Koningin Máxima geeft een statement over het overlijden van haar 33-jarige zus Inés na een werkbezoek aan het Protonentherapiecentrum in Groningen.
Koningin Máxima geeft een statement over het overlijden van haar 33-jarige zus Inés na een werkbezoek aan het Protonentherapiecentrum in Groningen. anp / Robin van Lonkhuijsen

Koningin Máxima gaat achter de microfoon staan. Het is de eerste dag dat ze weer aan het werk is na het overlijden van haar zusje Inés. Dan zegt ze, zichtbaar geëmotioneerd en met een geschreven briefje in haar hand hoe blij ze is dat ze het werkbezoek aan het protonencentrum in Groningen heeft kunnen doen, omdat het zoveel betekent voor mensen met kanker. En dan: ‘Mijn kleine, lieve, begaafde zusje Inés was ook ziek. Zij kon geen vreugde vinden en ze kon niet ge­nezen.’

De reacties op de verklaring van Máxima waren lovend. Onder meer psychiater Damiaan Denys zei bij Nieuwsuur dat de koningin met haar woorden depressie bespreekbaar heeft gemaakt.

Het is ook echt bijzonder te noemen dat koningin Máxima zo kort na het overlijden van haar zusje, open spreekt. Dat is zelden tot nooit gebeurd bij leden van koninklijke families.

Máxima sprak over de ziekte waar Inés aan leed, maar ook wat dit met haar zelf deed. ‘Onze enige troost is dat ze nu eindelijk vrede heeft kunnen vinden.’ Vervolgens bedankte de koningin iedereen voor de steunbetuigingen.

Het Britse koningshuis besteedt ook ruimschoots aandacht aan mentale gezondheid. Prins William, prins Harry en hun echtgenotes leiden daar de campagne Heads Together, waarmee ze vooral willen bereiken dat mensen met elkaar gaan praten over onderwerpen als depressie. ­Vorig jaar verscheen er een video waarin William, Harry en Kate te zien waren en waarin prins Harry open vertelt over de depressies die hij heeft gehad na het overlijden van hun moeder Diana, en dat hij daarvoor behandeld werd.

ziekte

Ander verdrietig nieuws is bekendgemaakt over prinses Christina, de jongste zus van prinses Beatrix. De Rijksvoorlichtingsdienst meldde vorige week in een kort bericht dat de prinses lijdt aan botkanker. De ziekte werd in november vorig jaar geconstateerd. Sinds deze winter is de situatie van de prinses gestabiliseerd en voelt ze zich naar omstandigheden goed. ‘Zij beschouwt haar ziekte als een chronische conditie waar zij goed mee kan leven.’

De prinses woont in Italië, en verschijnt weinig meer in het openbaar. Zo was ze niet bij het verjaardagsfeest van koning Willem-Alexander vorig jaar. Wel verscheen ze bij het staatsbezoek aan Italië dat het koningspaar vorig jaar bracht. De muzikale prinses woonde toen het concert bij van violiste Janine Jansen.

doop

Tot slot weten we meer over het pasgeboren Britse prinsje Louis. Op maandag 9 juli doopt de aartsbisschop van Canterbury Justin Welby de jongste zoon van prins William en hertogin Catherine. De aartsbisschop van Canterbury leidde ook de trouwdienst van prins Harry en Meghan op 19 mei.

De doopplechtigheid vindt plaats in de kapel van Sint James in Londen. Dit kerkje hoort bij St. James’s Palace, een van de oudste koninklijke paleizen die Londen telt.

Naast dat dit paleis het verblijf in Londen is van prinses Anne (het zusje van prins Charles), wordt de kapel regelmatig gebruikt voor koninklijke doopplechtigheden. Zo ontving ook grote broer George hier zijn doop.

25 juni: Koning Willem-Alexander woont de viering van het 100-jarig jubileum van de vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) bij.

28 juni: Prinses Beatrix woont in Tilburg de viering bij van het 50-jarig bestaan van Jantje Beton.

29 juni: Koningin Máxima houdt in Cambridge (Engeland) een toespraak bij het Cambridge Centre for Alternative Finance, een afdeling van de Universiteit van Cambridge.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De demonstranten protesteren uit solidariteit met pro-Palestijnse studenten die bij eerdere protesten bij de Roeterseilandcampus en het Binnengasthuisterrein door de politie werden verwijderd.

ME opnieuw paraat nu universitaire protesten zich naast Israël ook tegen het politiegeweld richten

Na dagen van pro-Palestijnse betogingen richten de protesten zich nu tegen het politiegeweld. Ruim dertig demonstranten zaten donderdagavond nog vast. Enkelen van hen worden berecht. De ME was opnieuw paraat.

Het 'Cruiseschip' in Groningen. In het kantoorgebouw zijn de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en De Belastingdienst gevestigd.

Overheid haalt oud beleid van stal en gaat eigen kantoren beter over het land verdelen

Na een pauze van enkele decennia gaat de rijksoverheid weer actief werken aan een betere spreiding van de eigen kantoren over het land. Het kabinet hoopt daarmee bij te dragen aan de werkgelegenheid buiten de Randstad.

Een op de vier jongeren heeft tegenwoordig schulden, blijkt uit onderzoek in opdracht van deurwaardersorganisatie Flanderijn. 'Jongeren in onze maatschappij worden continu verleid om geld uit te geven.'

Gemeente streept schuld van jongeren weg bij 'goed gedrag': 'Soms kan wandelen al goed zijn'

Hoe is het groeiend aantal jongeren met schulden terug te dringen? In Amersfoort lost de gemeente een deel van hun schuld af wanneer ze bijvoorbeeld hun opleiding weer oppakken.

Bezetters bij het UvA-terrein gooien met spullen naar de politie, meldt een verslaggever van het ANP.

De politie is met geweld overgegaan tot het opheffen van de blokkade bij het UvA-terrein

Meerdere demonstranten die het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam blokkeerden, worden opgepakt en afgevoerd door de ME.

De Kanters broer overleed aan kanker. Op het moment dat je hem nog noemt, of bij wijze van spreken een stoel voor hem aan tafel hebt staan, dan is hij er nog.'

Toen Wanda de Kanter rookte, droomde ze dat ze longkanker kreeg. Nu is ze een gevreesde anti-tabaksactivist

De supermarkt mag vanaf 1 juli geen sigaretten meer verkopen. Een overwinning, maar de tabaksindustrie wint ook terrein, ziet longarts Wanda de Kanter. 'Ik heb als arts honderden mensen met longkanker begeleid tot de dood.'

De vierjarige Ava met haar moeder tijdens de oogtest – ‘het oogspelletje’.

Bijziendheid van kinderen neemt sterk toe en de reden laat zich raden: te veel tijd achter het scherm

De helft van de jongvolwassenen heeft een bril nodig - oogartsen spreken inmiddels van een epidemie. De grote boosdoeners zijn de smartphone en de tablet, waaraan kinderen al jong worden blootgesteld.