Luister naar

Asscher: gedoogsteun in ruil voor lager eigen risico

Nieuws
De PvdA is bereid om gedoogsteun te verlenen aan het kabinet, mocht de regerende coalitie haar huidige meerderheid in de Eerste Kamer na de volgende verkiezingen verliezen. Dat verklaarde partijleider Lodewijk Asscher zaterdag op het congres van de PvdA in Amsterdam.
Dion Mebius Gijs Herderscheê redactie vk
maandag 18 juni 2018 om 03:00
PvdA-leider Lodewijk Asscher in de Kromhouthal in Amsterdam tijdens het partijcongres van de PvdA. Asscher biedt het kabinet gedoogsteun aan in ruil voor verzachting van een aantal maatregelen, plus een lager eigen risico in de zorg.
PvdA-leider Lodewijk Asscher in de Kromhouthal in Amsterdam tijdens het partijcongres van de PvdA. Asscher biedt het kabinet gedoogsteun aan in ruil voor verzachting van een aantal maatregelen, plus een lager eigen risico in de zorg. anp / Jeroen Jumelet

Amsterdam

‘Dit is niet ons kabinet, maar we blijven niet aan de zijlijn staan’, sprak Asscher op het PvdA-congres in de hoofdstad. ‘Wij zijn de enige oppositiepartij die weet hoe het is om te regeren.’

Asscher richtte zich in het bijzonder op CDA-partijleider Sybrand Buma, die op het congres van zijn eigen partij zei dat de PvdA ‘oppositie voert waar je naar luistert’. ‘Sybrand, er komen Provinciale Statenverkiezingen in maart, je rijdt op een muur af’, zei Asscher, suggererend dat de coalitie haar huidige meerderheid in de Eerste Kamer (waarvan de leden worden verkozen door de Provinciale Staten) gaat verliezen. ‘Als je wilt luisteren is dit een heel goed moment.’

Voor zijn eventuele gedoogsteun eist Asscher een drietal toezeggingen van het kabinet. Het wettelijke minimumloon voor arbeidsgehandicapten moet behouden blijven, het plan voor een lagere huurtoeslag moet van tafel, en het eigen risico in de zorg moet aanzienlijk omlaag.

Vooral dat laatste punt valt op. Als onderdeel van het kabinet-Rutte II besloot de PvdA juist om het eigen risico van 220 naar 385 euro te verhogen. ‘Ik weet dat wij in het vorige kabinet zaten’, zei Asscher daarover in zijn toespraak. ‘Maar we moeten onze koers durven wijzigen.’

In zijn speech sprak de PvdA-leider over het belang van verzet tegen een wereldbeeld waarin mensen ‘alleen economisch nuttig zijn’. ‘Steeds meer mensen zien dat dit geloof, want dat is het, schade toebrengt aan onze maatschappij.’ Asscher wees met de beschuldigende vinger naar de VVD, een volgens hem ‘volgevreten machtspartij’ die mensen vernedert door bij monde van fractievoorzitter Klaas Dijkhoff te pleiten voor een verlaging van de bijstand.

Uren voor Asschers toespraak pleitte een meerderheid van de PvdA-leden op het congres vóór verregaande samenwerking met GroenLinks en SP. Ondanks een negatief stemadvies van het PvdA-partijbestuur stemde 58 procent van de leden voor een gedeelde lijst met de andere linkse partijen bij de Statenverkiezingen in maart 2019. Het partijbestuur moet hier nu met GroenLinks en SP over praten. <

doel GroenLinks: einde aan coalitiemeerderheid in Eerste Kamer

Behalve de PvdA zinspeelt ook GroenLinks-leider Jesse Klaver erop dat de zittende regeringscoalitie volgend jaar haar krappe meerderheid in de Eerste Kamer verspeelt. Dat is in elk geval zijn doel, zei Klaver zaterdag tegen zo’n vijftienhonderd aanwezigen tijdens een ‘partijfestival’ in Eindhoven. Als de coalitie is aangewezen op oppositiepartijen voor een meerderheid, ‘dan is het kabinet genoodzaakt het regeerakkoord open te breken’, zei de GroenLinks-leider.

Aan de steun verbindt Klaver drie voorwaarden. Twee van de drie zijn echter anders dan de eisen die PvdA’er Asscher zaterdag aan gedoogsteun verbond. Wat GroenLinks betreft mag de verhoging van het lage btw-tarief die voor 2019 op de rol staat, niet doorgaan. Ook de afschaffing van de dividendbelasting in 2020 mag wat Klaver betreft niet doorgaan. Ten slotte wil ook hij dat gehandicapten niet onder het minimumloon betaald worden.

Verder zei Klaver dat GroenLinks zijn eigen doelstelling wat betreft de gemeenteraadsverkiezingen bijna heeft gehaald: in 97 gemeenten neemt de partij nu deel aan het bestuur. Voor de verkiezingen in maart kondigde hij aan in 100 gemeenten te willen gaan besturen.

Het gaat om een tussenstand, omdat nog niet in alle gemeenten de onderhandelingen over de vorming van het college zijn afgerond. Zo wordt in Rotterdam nog onderhandeld, maar deze stad telt GroenLinks gemakshalve al wel mee.

GroenLinks blaakt van het zelfvertrouwen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen kreeg de partij 8,9 procent van de stemmen, meer dan ooit bij de raadsverkiezingen. Het is wel minder dan de 9,1 procent van de stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar.

Het ‘partijfestival’ in Eindhoven was bedoeld om de overwinning in de gemeenteraden te vieren en als opmaat naar de verkiezingen volgend jaar. Dan worden eerst de Provinciale Statenverkiezingen gehouden; de Statenleden kiezen vervolgens eind mei een nieuwe Eerste Kamer. Een paar dagen daarvóór mogen ook kiezers weer naar de stembus, voor de Europese verkiezingen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?