Luister naar

Jonge politici: pak vieze luchtvaart aan

Nieuws
Vijf politieke jongerenorganisaties roepen de Nederlandse overheid op om vervuilende luchtvaart stevig aan te pakken. De oproep staat in het zogenaamde Vliegpact, dat vrijdag overhandigd werd aan D66-coryfee Jan Terlouw.
Rimme Mastebroek Rimme Mastebroek
vrijdag 20 juli 2018 om 21:19

Twello

De luchtvaart wordt in de Klimaatwet ten onrechte gespaard. Vliegen is vervuilend en klimaatonvriendelijk, meer dan alternatieve vervoersmiddelen, zo stellen jongerenorganisaties van de ChristenUnie, SGP, CDA, D66 en GroenLinks. Ze vragen zich af waarom vliegen zo goedkoop is, vergeleken met alternatieve vervoermiddelen, terwijl vliegen erg belastend is voor het milieu. Willem Pos, voorzitter van de SGP-jongeren: ‘Zolang de luchtvaart geen strobreed in de weg wordt gelegd, is het klimaatbeleid van het kabinet volstrekt ongeloofwaardig. Een toeslag van 3,80 euro per vliegreis binnen Europa zet geen zoden aan de dijk. De koffie op Schiphol is nog duurder.’

De jongerenorganisaties willen vooral een voorbeeld zijn voor de moederpartijen, vertelt Elsbeth van den ­Hazel van Perspectief (ChristenUnie-jongeren). ‘Hopelijk komen ze snel met wetgeving die een einde maakt aan de voorkeursbehandeling van de luchtvaart. Het is belangrijk dat vliegen minder aantrekkelijk wordt en niet langer het goedkoopste vervoersmiddel is.’

Volgens Terlouw leven Nederlanders momenteel ‘op de pof van de toekomst. Het idee heerst dat de burger niets van het klimaatbeleid mag merken. Dat vind ik onzin. Het is simpel: de vervuiler betaalt.’

Het Vliegpact is het vervolg op een duurzaamheidsmanifest. Dat werd vorig jaar al gepresenteerd door Terlouw en tien politieke jongerenorganisaties. Terlouw nodigde de jonge politici destijds bij hem thuis uit voor het opstellen van een gezamenlijk plan om Nederland tot een van de koplopers op het gebied van duurzaamheid te maken. Van vijf jongerenorganisaties die vorig jaar wel het manifest tekenden, ontbreekt nu de handtekening onder het Vliegpact. Zij vonden de vijf punten uit het pact niet ingrijpend genoeg of juist te ver gaan. <

de vijf punten uit het Vliegpact

1. Belast de CO2-uitstoot van elke vlucht. Het doel van een CO2-heffing is het compenseren van milieu­schade en het bevorderen van het gebruik van schonere vliegtuigen.

2. Hef btw op vliegtickets. Door het heffen van btw op vliegtickets worden een gelijker speelveld en eerlijkere concurrentie in de mobiliteitssector bevorderd.

3. Maak passagiers bewust van de milieu- en de maatschappelijke impact van vliegen, door te verplichten dat informatie over de CO2-uitstoot van een vlucht inzichtelijk wordt gemaakt bij de aankoop van een vliegticket.

4. Zorg ervoor dat de reistijd van internationale treinen wordt verkort, dat het reiscomfort wordt vergroot en dat de stiptheid wordt verbeterd. Wanneer snelle Europese treinverbindingen worden gerealiseerd, wordt reizen per trein aantrekkelijker als duurzaam alternatief voor vliegen.

5. Werk voor de bovenstaande maatregelen samen met buurlanden en vorm een kopgroep van gelijkgestemde landen binnen de Europese Unie. Door samen te werken met gelijkgestemde landen kan duurzame mobiliteit binnen Europa worden bevorderd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.