Politie pakt man op die vluchtmisdrijf pleegt na aanrijding Genksupporter: "Dader komt vermoedelijk uit onze supportersclub"

© jg/rr

Sam Bruggen (24) uit Lanaken ligt met een schedelfractuur, gebroken hand en zware hersenschudding op de intensieve zorgen van het ZOL in Genk. Voor de ogen van zijn vader reed een auto de jongeman ’s nachts aan in de Pannestraat in Lanaken. De dader pleegde vluchtmisdrijf, maar is gisteravond gevat. Vader en zoon, supporters van KRC Genk, hadden de bekerfinale bijgewoond. “Vermoedelijk is het iemand van onze supportersclub”, zegt vader Patrick Bruggen (52).

Geert HOUBEN

Vader en zoon Bruggen zijn beiden vurige supporters van KRC Genk en wilden ondanks de bittere kou zaterdag de bekerfinale in de Heizel bijwonen. Maar wat een leuke avond uit moest worden voor de 24-jarige Sam en zijn papa Patrick, eindigde na de wedstrijd in een drama. Nadat ze aan Café Pannehof in Lanaken uit de bus waren gestapt en langs de Pannestraat over het trottoir naar huis wandelden, werd Sam door een auto opgeschept.

“We waren te voet op weg naar huis, mijn vrouw zou ons onderweg oppikken”, vertelt Patrick Bruggen. “Plots was er die klap en zag ik Sam door de lucht vliegen. Heel even hield de autobestuurder in, vervolgens reed hij door. Het was een Audi of een Volkswagen, vermoedelijk zwart, maar in het donker zie je de kleur niet goed. En het ging zo snel”, zegt de vader, die zelf ongedeerd bleef.

Patrick vindt het verschrikkelijk dat de dader vluchtmisdrijf pleegde. “Maar wat me vooral stoort, is dat er daarna nog zoveel bestuurders zijn langsgekomen en gewoon zijn doorgereden. Van medeleven gesproken! Misschien dachten ze dat het om twee zatlappen ging, maar dat waren we niet. Je kon amper iets te drinken krijgen rond de Heizel en in het stadion was er alleen alcoholvrij bier dat niet te drinken was.”

Verward

De dader reed Sam aan in een flauwe bocht waar het voetpad versmalt. “Het was een harde klap. Sam bloedde hevig. Hij was ook even bewusteloos. Daarna kwam hij bij en kon hij al wat zeggen. De buren hadden de klap ook gehoord en hebben de ziekenwagen gebeld.”

Sam, die afgestudeerd is als managementassistant, liep door de aanrijding een schedelbreuk op. Ook heeft de jonge Lanakenaar een zware hersenschudding en is zijn hand gebroken. Hij ligt nu, buiten levensgevaar, op de afdeling intensieve zorgen van het ZOL. “Ze willen Sam goed in de gaten houden, want er zit nog veel overtollig bloed in zijn hoofd”, zucht Patrick. “Intussen heb ik hem wel al kunnen spreken. Sam is heel verward: ‘Waarom lig ik hier? Wat is er gebeurd?’ vraagt hij. “Maar dat zou normaal zijn, door de zware hersenschudding die hij opgelopen heeft.”

Medesupporter

Gisteravond heeft de politie van Lanaken-Maasmechelen een verdachte ingerekend en verhoord. Er is ook een verkeersdeskundige aangesteld. De verdachte heeft zichzelf niet aangegeven, maar is door de politie opgepakt – na onderzoek van de deelnemerslijst van de supportersclub Racing Devils. “De politie dacht dat het iemand was die ook op een van de zeven fanbussen zat. Dat vermoeden wij ook. Toen we met de bus aan het inmiddels gesloten café aankwamen, zijn Sam en ik meteen te voet vertrokken – en enkele honderden meters verder is het gebeurd,” zei vader Patrick voor het nieuws dat een verdachte opgepakt is bekend raakte.

“Het kan inderdaad iemand geweest zijn die op een van onze bussen zat”, zegt ook Vincent Gerets, voorzitter van de Racing Devils, die met 380 supporters van bij het Pannehof naar Brussel afzakte. De kans is eigenlijk klein dat het niet zo is. Had hij of zij te veel gedronken? Ik weet het ook niet. Wij kwamen al terug uit Brussel met een ontgoocheling door de wedstrijd, en dan dit nog. Van een serieuze domper gesproken.”