© Jan Brys

Deze plantenzaak sneuvelt nét voor de 205de verjaardag: “Alles moet verplicht worden afgebroken”

Planterij Sevenhans in de Brasschaatse wijk Kaart, opgericht in 1813, wordt door de rechtbank verplicht alle niet vergunde constructies af te breken. Hiermee komt een einde aan een zeer lange discussie, die begon in 1997.

Jan Brys

Meer dan 20 jaar voerde zaakvoerder Jan Sevenhans (62) een strijd tegen het gemeentebestuur. Uiteindelijk waren alle middelen uitgeput en moet hij zijn niet-vergunde constructies afbreken. Sevenhans is daar intussen al mee gestart. De zaak bevindt zich op de hoek van de Prins Kavellei en de Martouginlei in de wijk Kaart.

“De rechter heeft de herstelvorderingen uitgesproken. De zaakvoerder krijgt nu twee maanden tijd om zich in regel te stellen en eventuele dwangsommen te vermijden. Alle beroepsmogelijkheden zijn uitgeput. Maar voor alle duidelijkheid, wij zijn als gemeente zeker geen vragende partij om het tot dwangsommen te laten komen. Wij willen dit graag op een serene manier oplossen”, zegt gemeentesecretaris Ward Schevernels.

“Ik was van plan om op 21 april van dit jaar het 205-jarig bestaan van de Planterij te vieren. Al sinds 1813 is deze zaak van vader op zoon overgegaan”, zegt zaakvoerder Jan Sevenhans. De man voelt zich al 20 jaar gepest door het gemeentebestuur. “Noem het gerust een afrekening en broodroof. Ik heb meer dan eens gelijk gekregen, zowel van de rechtbank als van de provincie Antwerpen. Maar het gemeentebestuur toonde zich telkens een slechte verliezer. In 2007 ben ik zwaar ziek geworden. Een burn-out en een depressie met als gevolg drie jaar 100 procent werkonbekwaam. Ze zijn erin geslaagd mijn vergunde handel te herdopen in een "misdadig doel van een groot crimineel project. Ik begrijp er niets van. Ik verkoop alleen kerstbomen, geraniums en andere onschuldige dingen.”

© Jan Brys

Als Sevenhans niet afbreekt, krijgt hij een dwangsom van 500 euro per dag. “Alles hebben ze geprobeerd om me het leven zuur te maken. Op een bepaald ogenblik was ik verplicht zeven parkeerplaatsen te creëren. Die eis heeft men moeten intrekken, want dat was al te belachelijk”, zegt Jan Sevenhans.

“Ik ben nu begonnen met de winkel af te breken en dat doet pijn. De houten constructie rond de winkel mag blijven staan. Ik bekijk nu alle mogelijkheden om de zaak toch nog verder te zetten. Ik geef het nog niet op”, voegt Jan Sevenhans er nog aan toe.

De man verkocht vooral kerstbomen, dierenvoeding en tuingerief in zijn zaak. Sevenhans was ook lange tijd in de wijkvereniging waarmee hij het gemeentebestuur het vuur aan de schenen legde in verband met de wateroverlast in de wijk. "Ik heb het gemeentebestuur toen heel wat advies gegeven om de strijd tegen de wateroverlast in de wijk tegen te gaan. Met succes en we hebben het gemeentebestuur daar nadien voor bedankt", zegt Sevenhans.

In 2006 stapte hij in de politiek. Sevenhans richtte de "Partij van de Brave Burger" op en sloot aan bij Groen. Hij kreeg bij de verkiezingen 99 stemmen achter zijn naam, niet voldoende om verkozen te worden. In 2012 trok Sevenhans met de 7-koppige lijst "Brasschatenaren" opnieuw naar de gemeenteraadsverkiezingen. Deze keer kreeg hij 93 voorkeurstemmen.