De opgepakte man werkte al sinds 2019 voor Krah (foto).
Foto: Belga

Medewerker van Europees Parlementslid van radicaal-rechtse AfD opgepakt op verdenking van spionage voor China

In Dresden, in het oosten van Duitsland, is een medewerker van Europees Parlementslid Maximilian Krah opgepakt op verdenking van spionage voor China. Krah is lid van de radicaal-rechtse partij AfD.

Na zijn arrestatie werd de opgepakte man ook geschorst door het Europees Parlement. Er vond ook een huiszoeking plaats. 

De opgepakte man is een Duitser van Chinese origine die al sinds 2019 voor Maximilian Krah werkte. Door zijn functie kreeg hij toegang tot gevoelige informatie in het Europees Parlement, wat hem extra interessant maakte voor China.

Volgens de Duitse aanklagers zou hij in januari meerdere keren informatie hebben doorgespeeld aan China over "onderhandelingen en beslissingen in het Europees Parlement". Hij zou ook leden van de Chinese oppositie in Duitsland bespioneerd hebben.

Maximilian Krah zit in de commissie Internationale Handel en de commissies Mensenrechten en Veiligheid en Defensie. Hij maakt ook deel uit van een delegatie van het Europees Parlement die de relaties met de Verenigde Staten onderhoudt.

Krah is ook lijsttrekker voor de AfD bij de Europese verkiezingen in juni.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) heeft het over een "aanval van binnenuit op de Europese democratie" als de beschuldigingen waar zouden zijn. Ze vindt dat in dat geval Krah ook zelf verantwoordelijk is door de man aan te nemen.

Krah dook vorige week ook al op in het onderzoek naar het mediabedrijf Voice of Europe. Het federaal parket in België onderzoekt of Europese politici betaald werden om Russische propaganda te verspreiden. Een van de verdachte politici zou Krah zijn.

Eerdere arrestaties

Eerder deze week werden al 3 andere Duitsers opgepakt op verdenking van spionage voor China. 2 mannen en 1 vrouw worden ervan verdacht zo'n 2 jaar of meer voor de Chinese geheime dienst te hebben gewerkt.

In het Verenigd Koninkrijk werden dan weer 2 mannen in beschuldiging gesteld voor het doorspelen van schadelijke informatie aan China.

China reageert geprikkeld op de arrestaties. De Chinese regering heeft het over een "hype", die als doel heeft "China in diskrediet te brengen en te onderdrukken". Ze waarschuwt ook dat de arrestaties de samenwerking tussen China en Europa in gevaar kunnen brengen.

Meest gelezen