© AFP

Regisseur Roger Corman, meester van de B-film, op 98-jaar overleden

De Amerikaanse regisseur en producer Roger Corman, bekend voor zijn films met kleine budgetten, is op 98-jarige leeftijd overleden. Dat zegt zijn familie aan Amerikaanse media. In 2009 heeft hij een ere-Oscar gekregen voor zijn grote bijdrage aan de filmcultuur.

blg

Corman overleed donderdag in zijn woning in Santa Monica, in Californië. Hij regisseerde en producete honderden films vanaf de jaren 1950.

Corman specialiseerde zichzelf in snelle, goedkope genrefilms: zijn grote liefdes waren horror, actiefilms en sciencefiction. Over het algemeen maakte hij ook films die hun geld dubbel en dik opbrachten. Hij verfilmde veel werk van schrijver Edgar Allan Poe. Tot de bekendste titels behoren ‘The Raven’ en ‘The Pit and the Pendulum’. Eind jaren zeventig had hij een grote hit met de film ‘Piranha’. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor de ontdekking van grote filmnamen zoals Martin Scorsese, Robert De Niro en Francis Ford Coppola.

Hij producete onder meer films zoals ‘The Fast and the Furious’ (1954), ‘Dementia 13’ (1963) en ‘Big Bad Mama’ (1974).

Als distributeur importeerde hij grote titels van bekende niet-Amerikaanse filmmakers en bracht deze uit in de VS. Zo was hij mede verantwoordelijk voor de Amerikaanse distributie van het werk van Federico Fellini, Ingmar Bergman, François Truffaut en Akira Kurosawa. Af en toe was Corman ook als acteur te zien, bijvoorbeeld in meervoudig Oscarwinnaars ‘The Godfather II’ uit 1974 en ‘The Silence of the Lambs’ uit 1991.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER