Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Chris Froome wint morgen zijn derde grote wielerronde op rij

Nieve pakt de bloemen op de Cervinia
Beeld Photo News

Chris Froome wint morgen zonder ongelukken de 101ste Ronde van Italië. De Brit van Team Sky weerstond daags na zijn triomftoch over de Finestre ook in de laatste bergrit. Tom Dumoulin moet zich ondanks een leuk duel tevreden stellen met de tweede plaats, Mikel Nieve won op de flanken van de Cervinia.

Hoe de benen aanvoelden, daags na één van de meest memorabele exploten uit de recente wielergeschiedenis. De raid van Froome op weg naar Bardonecchia had er bij het merendeel van de renners duidelijk ingehakt. "Ik ben moe", zei Tom Dumoulin vooraf. De enig overgebleven concurrent van de roze trui sprak geen al te grote oorlogstaal net voor de rit naar Cervinia. Drie beklimmingen en ruim 200 kilometer later zou het antwoord vanzelf wel volgen.

Een gecontroleerde koers, dat verwachtte Dumoulin ook en gelijk krijg hij. Het peloton bood 27 renners flink wat speelruimte. Met Viviani een snelle man daarbij, die van de gelegenheid gebruik maakte om extra punten voor zijn paarse trui te sprokkelen. Met Woods, Gesink, Nieve, Mohoric en Brambilla waren bovendien flink wat rittenkapers in de ruime kopgroep vertegenwoordigd.

Winnaar vooraan dan maar? Inderdaad, want na een roekeloze poging van meesterdaler Mohoric kwamen de betere klimmers op de Col de Saint-Pantaléon automatisch bovendrijven. Nieve, Grosschartner en Brambilla roken hun moment. Met z'n drieën voorop, al was dat maar voor korte duur.

Nieve gooide met één flukse demarrage zijn metgezellen overboord en keek niet meer om. De Spanjaard van Mitchelton-Scott weerstond ook op de slotklim en kon de Australische wielerformatie zo zijn vijfde ritzege in deze Giro schenken. Na Chaves en drie keer Yates, nu dus Mikel Nieve.

Nieve pakt de bloemen op de Cervinia
Beeld BELGA

Monumentale inzinking bij favorieten, Froome weerstaat Dumoulin

Bij de favorieten ondertussen wapenstilstand. Op de eerste twee beklimmingen van de dag geen enkel offensief, wel opnieuw een monumentale inzinking. Thibaut Pinot, derde in de tussenstand, parkeerde zonder enige aanleiding. De Fransman van Groupama-FDJ moest door verschillende ploegmaats bijna de berg opgeduwd worden. Einde podiumverhaal voor Pinot.

Alles op de Cervinia dan maar en daar stelde Dumoulin niet teleur. De titelverdediger nam de handschoen nog een allerlaatste keer op en bestookte Froome met een drietrapsraket. De Brit verroerde geen vin en beantwoordde elke uitval van zijn concurrent met een passend antwoord. Eén enkele keer zelfs met een stevige counter. Neen, Froomes derde opeenvolgende eindzege in een grote wielerronde kwam niet meer in het gedrang. 

Dumoulin legde zich daarna neer bij de heerschappij van zijn concurrent. De Nederlander zette zich in de laatste kilometers zelfs nog op kop om ploegmakker Sam Oomen bij te staan in zijn strijd om een stek bij de eerste tien. Carapaz en Lopez vochten nog een robbertje om de witte trui, maar ook die zou niet meer van schouders veranderen. 

Eerste Giro-zege voor Chris Froome dus, die zich met drie opeenvolgende zeges in een grote wielerronde de geschiedenis in fietst. De Brit komt in een illuster rijtje te staan met Bernard Hinault en Eddy Merckx, de enige twee andere renners die er in zijn geslaagd om drie grote wielerrondes op rij te winnen. 

Monumentale inzinking bij favorieten, Froome weerstaat Dumoulin
Beeld BELGA
Monumentale inzinking bij favorieten, Froome weerstaat Dumoulin
Beeld EPA

Froome: "Voelde me sterk genoeg om de controle te bewaren"

Zijn eerste Giro-eindzege is zo goed als een feit voor Chris Froome. De 33-jarige Brit pareerde diverse aanvallen van Tom Dumoulin. "Ik wist dat er nog enkele aanvallen zouden komen, maar ik voelde me vandaag sterk genoeg om de controle te bewaren. Kijk, gisteren was voor iedereen lastig en daardoor had niemand veel over vandaag."

"Deze Ronde van Italië is meedogenloos geweest. Een slechte dag komt je niet op enkele minuten, maar al snel op een kwartier te staan. Logisch dat Astana de duimschroeven dan aandraait als Pinot lost. Voor mij was het vooral zaak om te volgen en Dumoulin in de gaten te houden. De reden voor mijn sprintje naar de top? Ik wou de bergpunten pakken en daarmee ook de bergtrui veilig stellen."

Froome: "Voelde me sterk genoeg om de controle te bewaren"
Beeld ANP
Froome: "Voelde me sterk genoeg om de controle te bewaren"
Beeld Photo News

Uitslag

1. Mikel Nieve (Spa/MTS) 214km in 5u43:48 (gem. 37,347294km/u)

2. Robert Gesink (Ned/TLJ) op 02:17

3. Felix Grosschartner (Oos/BOH) 02:42

4. Giulio Ciccone (Ita/BRD) 03:45

5. Gianluca Brambilla (Ita/TFS) 05:23

6. Wout Poels (Ned/SKY) 06:03

7. Chris Froome (GBr/SKY) 06:03

8. Davide Formolo (Ita/BOH) 06:03

9. Domenico Pozzovivo (Ita/TBM) 06:03

10. Richard Carapaz (Ecu/MOV) 06:03 

Uitslag
Beeld BELGA

Stand

1. Chris Froome (GBr/SKY) in 86u11:50

2. Tom Dumoulin (Ned/SUN) op 0:46

3. Miguel Angel Lopez (Col/AST) 04:57

4. Richard Carapaz (Ecu/MOV) 05:44

5. Domenico Pozzovivo (Ita/TBM) 08:03

6. Pello Bilbao (Spa/AST) 11:50

7. Patrick Konrad (Oos/BOH) 13:01

8. George Bennett (NZe/TLJ) 13:17

9. Sam Oomen (Ned/SUN) 14:18

10. Davide Formolo (Ita/BOH) 15:16

Stand
Beeld EPA
Stand
Beeld AP
Stand
Beeld Photo News

Live

  1. Froome wint de Giro!

    Zonder ongelukken zal de Giro Chris Froome niet meer ontsnappen. De Brit laat zich op de slotklim niet meer verrassen en behoudt zo zijn roze leiderstrui. Bedankt om onze liveblog te volgen!

  2. Nog twee kilometer voor Dumoulin en co

    Oomen zet zich op kop en probeert zo nog van dienst te zijn voor zijn kopman. Kan Dumoulin nog iets forceren in het laatste gedeelte van de laatste klim van deze Giro?

  3. Carapaz versnelt

    Carapaz en Lopez vechten nog een duel uit om de jongerentrui. De renner van Movistar versnelt, maar zijn rivaal van Astana springt meteen op zijn wiel. 

  4. Dumoulin en Poels even in conclaaf

    Dumoulin en co moeten nog drie kilometer klimmen. De kopman van Team Sunweb praat even met Poels, maar het vet lijkt van de soep bij de Limburger.

  5. AANKOMST - NIEVE WINT!

    Mikel Nieve is binnen. De Spanjaard wint de twintigste rit en doet Mitchelton-Scott zo toch juichen ondanks het feit dat zijn ploeg de roze trui van Yates verloor.

  6. 1,6km voor de streep - Dumoulin sluit weer aan

    Het tempo in de groep-Froome gaat wat liggen en daardoor kan Dumoulin weer aansluiten. Ook Oomen keert terug.

  7. 1,8km voor de streep - Nieve is bijna binnen

    Nog minder dan twee kilometer scheiden Nieven van de eindstreep. De Spanjaard zit in de laatste, relatief vlakke kilometers.

  8. 3,5km voor de streep - Het vet is van de soep bij Dumoulin

    In de eerste van twee tunnels gaat Froome op de trappers staan en dat doet Dumoulin breken. De Nederlander gaat zitten en lijkt de handdoek te gooien.

  9. 4km voor de streep - Nog even voor Nieve

    Nieve moet nog iets minder dan vier kilometer afleggen. De Spanjaard rijdt nog altijd 7'41'' voor Froome en co uit. De laatste drie kilometers zijn bovendien niet héél steil meer.

  10. 5,8km voor de streep - Oomen keert terug

    Sam Oomen keert terug in het groepje-Froome en de jonge knecht van Dumoulin zet zich op kop. Froome heeft geen helpers meer in zijn buurt en staat er nog ruim zes kilometer alleen voor.

  11. 6km voor de streep - Dappere Dumoulin raakt niet weg

    Froome lijkt even niet op te letten en daar profiteert Dumoulin van. Hij springt weg en slaat een klein kloofje, maar met de blik op zijn wattagemeter komt Froome op zijn kousenvoeten terug. De Brit lijkt niet te zullen breken. Nog ongeveer zes kilometer voor de klassementsmannen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  12. 6,5km van de streep - Dumoulin tot drie keer toe

    Dumoulin moet iets proberen en dat doen de Nederlander ook. Hij versnelt tot drie keer toe, maar Froome zit telkens snel op zijn wiel. De Brit gaat ook een keer zelf, maar ook op de aanval van 'Froomey' zit weinig snee.

  13. 7km voor de streep - Dumoulin probeert het!

    Daar is Dumoulin! De Nederlander springt weg uit de rug van Froome, maar de Brit zit snel op zijn wiel. Komt er nog een poging?

  14. 7,5km voor de streep - Dumoulin zit in de buurt van Froome

    Nog zo'n 15 man in de groep met favorieten. Dumoulin zit achter rozetruidrager Froome. Hij moet 40 tellen goedmaken op deze slotkim naar Cervinia, de laatste bergrit van deze 101ste Giro.

    Twitter bericht wordt geladen...

  15. 8,5km voor de streep - Poels heeft het lastig

    De pionnen van Froome raken stilaan opgesoupeerd. De Brit kan wel nog rekenen op Henao, maar Poels bengelt helemaal achteraan het groepje. Dumoulin heeft Oomen nog in steun. Wanneer krijgen we een aanval van 'Turbo Tom'?

  16. 9,5km voor de streep - Movistar jaagt het tempo omhoog

    De Movistar-ploegmaats van Carapaz zetten zich op kop. Het tempo gaat met een stevige ruk de hoogte in en dat is ook nodig want de groep met favorieten is nog relatief uitgebreid. Mannen als Oomen en Luis Leon Sanchez peddelen nog vlot mee naar boven.

    Twitter bericht wordt geladen...

  17. 10km voor de streep - Nieve op weg naar kloof van tien minuten

    Nieve gaat nog altijd goed vooruit en rijdt al bijna tien minuten voor Froome en co uit. Maar eigenlijk doet dat er niet héél erg veel toe. De grote vraag is: lukt het Tom Dumoulin om zijn Girotitel toch te verlengen? Nog een halfuur en dat weten we het.

  18. Alles wat u moet weten over de laatste klim van deze Giro

    De klassementsmannen zijn begonnen aan hun laatste beklimming van deze Giro. De helling naar Cervinia is een klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 5 procent. In de laatste drie kilometer verdwijnt het venijn wat uit de staart op de slotklim. Wel moeten de renners in de laatste zes kilometer nog door twee tunnels. Een helling als de Zoncolan is een pak extremer, maar na drie weken Giro doet elke strook ophellend asfalt pijn.

  19. 13km voor de streep - Ook klassementsmannen beginnen aan slotklim

    Gaat de strijd dan nu losbarsten? Ook de klassementsmannen zijn begonnen aan de slotklim naar Cervinia. Dumoulin moét zijn kaarten straks wel op tafel gooien. De eerste drie kilometers zijn niet al te lastig.

  20. 16km voor de streep -Froome en co nog aan het dalen

    Nieve is inmiddels al een tijdje aan het klimmen. De Spanjaard houdt er goed de vaart in en zal zonder ongelukken deze rit winnen. De klassementsmannen zijn nog steeds aan het afdalen. Froome zit goed op de voorposten.

    Twitter bericht wordt geladen...

  21. 18km voor de streep - Froome bijna zeker van bergtrui

    De bergtrui gaat zonder ongelukken naar Froome. Niemand kan de Britse klassementsleider nog uit de blauwe bergtrui rijden. Maar houdt de Brit ook het roze? Dumoulin moet straks op de slotklim 40 seconden goedmaken op Froome.

  22. 20km voor de streep - Ook Froome en co boven

    Terwijl Nieve nog ongeveer een kilometer moet dalen, bereikt ook de groep-Froome de top van de Saint-Pantaléon. De Brit kwam voorlopig nog op geen enkel moment in de problemen.

  23. 26km voor de streep - Pinot al 20 minuten achterop

    In de groep met favorieten rijdt Alexey Lutsenko op kop voor kopman Miguel Ángel López. Maar hij rijdt absoluut trager dan de leider Nieve: bijna acht minuten is het verschil. De Spaanse klimmer won in 2011 en 2016 een etappe in de Giro. In dat laatste jaar pakte hij ook de bergtrui. Pinot rijdt al op 20 (!) minuten.

    Beeld EPA
    Beeld EPA
  24. 28km voor de streep - Nieve is boven

    Nieve heeft de top van de Saint-Pantaléon bereikt. De Spanjaard heeft een mooie kloof op zijn eerste achtervolgers (bijna een minuut) en op de groep-Froome (bijna 8 minuten). De klimmer van Mitchelton-Scott is op weg naar de dagzege.

  25. 30km voor de streep - Nog twee km klimmen voor Nieve

    Voor eenzame koploper Mikel Nieve komt de top stilaan in zicht. De Spanjaard moet nog twee kilometer klimmen en dan wacht hem een afdaling van zo'n tien kilometer naar de slotklim.

  26. 32km voor de streep - Nieve versnelt

    Voor Mikel Nieve gaat het voorin nog niet snel genoeg. De Spaanse klimmer van Mitchelton - Scott - hij moet niet langer in dienst van Yates rijden - versnelt en laat eerst Brambilla en dan ook Grossschartner achter. Zijn voorsprong op Froome en co is nog altijd 6'40''.


    Twitter bericht wordt geladen...

  27. 33km voor de streep - Zit de winnaar voorin?

    Het gaat hard in de kopgroep, waar drie renners overblijven: Mikel Nieve (Mitchelton-Scott), Felix Grossschartner (Bora-hansgrohe) en Gianluca Brambilla (Trek). Ze hebben 6'30 voorsprong op de groep met favorieten. Ze lijken te mogen strijden voor de dagzege.

  28. 34km voor de streep - Ploegmaats moeten Pinot net niet duwen

    Wat is er toch aan de hand met Thibaut Pinot? De brandstoftank van de Franse klimmer lijkt echt helemaal leeg te zijn. Met vier ploegmaats aan zijn zijde zet de kopman van Groupama-FDJ zijn pijnlijke toch richting de top voort, zijn kompanen moeten hem net niet naar boven duwen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  29. 35km voor de streep - Wanneer krijgen we iets te zien van Turbo Tom?

    Tom Dumoulin zit uitstekend bij Froome in de buurt. Hij heeft nog twee ploeggenoten bij zich. Mogen we nog iets verwachten van 'Turbo Tom' tijdens de beklimming van de Saint-Pantaléon of wacht hij de slotklim af. Iets zegt ons dat het dat laatste scenario wordt.

  30. 36km voor de streep - Beste klimmers staan op voorin

    Het avontuurtje van Mohoric zit erop en de beste klimmers onder de vluchters staan op. Nieve, Brambilla en Grosschartner slaan zetten hun medevluchters op achterstand. Woods en co volgen op 25 seconden.


    Twitter bericht wordt geladen...

  31. 38km voor de streep - Angel Lopez kan zaakje doen

    In het virtuele klassement is Miguel Angel López Pinot al voorbij en gaat hij dus het podium op bij deze situatie. Ook nummer vijf, Richard Carapaz, heeft de Franse renner bijna te pakken in het virtuele klassement.

    Twitter bericht wordt geladen...

  32. 40km voor de streep - Het licht gaat uit bij Pinot

    Wat is er aan de hand met Thibaut Pinot? De Franse nummer drie van het klassement moet plots zomaar de rol lossen in de groep met Froome en co. De kopman van Groupama-FDJ laat drie ploegmaats uitzakken en zet op eigen tempo zijn tocht richting de top van de Saint-Pantaléon voort. Het peloton rijdt in geen tijd een minuut weg van Pinot, die de tol lijkt te betalen van zijn inspanningen van gisteren én het beukwerk van Astana.


    Twitter bericht wordt geladen...

    Beeld AFP
  33. 41km voor de streep - Mohoric nog steeds alleen

    Mohoric fietst voorlopig nog alleen voorop op de Saint-Pantaléon. Zijn voorgift op de andere koplopers bedraagt dertig seconden.

  34. Alles wat u moet weten over de Col de Saint-Pantaléon:

    Net als de Tsecore is ook de Saint-Pantaléon een klim van om en bij de zestien kilometer lang en een gemiddeld stijginspercentage van 7,2 procent. Aan de top valt er een prachtig zicht te bewonderen. Niet veel verder ligt de Marmore vallei namelijk en ook de Cascate delle Marmore is adembenemend. De renners zelf zullen er echter niet al te veel van kunnen genieten. De top ligt op 28km van de streep.

    Twitter bericht wordt geladen...

  35. 44km voor de streep - Koplopers begonnen aan tweede klim

    De mannen in het front zijn begonnen aan de Col de Saint-Pantaléon, de tweede beklimming van de dag. Het peloton volgt op 6'30''. Het begint er steeds mooier uit te zien voor de avonturiers.

  36. 50km voor de streep - Mohoric heeft voorsprong van 35 seconden

    De afdaling zit erop voor Mohoric, maar de Sloveense meesterdaler heeft wel een voorsprong van 35 seconden op zijn achtervolgers bij mekaar gereden. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  37. Het opvallende interview van George Bennett over de prestatie van Froome gisteren:

    Twitter bericht wordt geladen...

  38. 56km voor de streep - Mohoric slaat kloofje in de afdaling

    Matej Mohoric gooit zich als een havik naar beneden en de rest kan de lefgozer niet volgen. Indrukwekkende afdaling van de Sloveen van Bahrain-Merida.

  39. 67,5km voor de streep - Ciccone als eerste boven

    Ciccone plant zijn vlag op de top van de Col Tsecore. De Italiaan mag daardoor 35 bijschrijven op zijn rekening voor het bergklassement. Nu volgt een afdaling van liefst 23 kilometer, waarna het meteen weer klimmen geblazen is.


    Ciccone toonde andermaal zijn prima klimmersbenen.Beeld Photo News
  40. 69km voor de streep - Ciccone trapt in de boter

    Voorin legt Giulio Ciccone zich niet zomaar neer bij de suprematie van LottoNL-Jumbo. De Italiaan van Bardiani steekt geregeld zijn neus aan het venster door op Speelse wijze de koppositie over te nemen van Bouwman. Ciccone trapt in de boter, zoals wel vaker in deze Giro.

  41. 71km voor de streep - Afscheiding voorin

    Voorin blijft het tempo hoog liggen en dat heeft gevolgen voor heel wat renners. De kopgroep is inmiddels uitgedund tot elf renners, vooral door het beukwerk van de Nederlandse Lotto-ploeg. De koplopers rijden vijf en een halve minuut voor de groep met Chris Froome uit.

    Twitter bericht wordt geladen...

  42. 72km voor de streep - Lastigste deel van de klim

    Er wachten de renners nu drie kilometer aan gemiddeld 11,4 procent stijging. Dit is het zwaarste gedeelte van de Col Tsecore. Mogen we nog iets verwachten of wachten de renners af tot de volgende hellingen? Gisteren was Froome op dit moment al een tijdje alleen onderweg.

  43. 75km voor de meet - tempo voorin ligt hoog

    Ook in de kopgroep hebben ze de tempoversnelling van het peloton meegekregen en dat is reden voor de avonturiers om het tempo te verhogen. Zo lopen ze weer uit naar 4'45''.

  44. 77km voor de streep - Yates moet alweer lossen

    Alweer een pijnlijk moment voor Simon Yates. De Brit, die toch 12 dagen het roze droeg, moet al snel lossen op de eerste klim van de dag. Het pluimgewicht van Mitchelton-Scott is helemaal op en staat voor een calvarietocht richting de voet van de Matterhorn.


    Twitter bericht wordt geladen...

     

  45. 78km voor de streep - voorsprong koplopers slinkt

    In het peloton is het tempo op de eerste stroken van de Tsecore hoog en dat is te zien aan de voorsprong van de kopgroep. Het peloton brengt de achterstand terug tot 4'30''.

    Twitter bericht wordt geladen...

  46. Merckx: "Froome heeft een ploeg, Dumoulin niet"

    "Ik denk dat Froome het haalt", blikte Eddy Merckx al even vooruit naar de strijd die zo meteen zal losbarsten. "De Brit heeft gisteren een geweldige inspanning geleverd - dat was een heel knap nummer en heel mooie koers - maar Dumoulin heeft in de achtervolging niet minder energie verbruikt. Volgens mij is de Nederlander moe, én hij staat alleen. Dumoulin heeft geen ploeg, Froome wel. Sky was gisteren heel sterk. Dat laatste gaat volgens mij veel bepalen."

    Beeld Photo News
  47. Wat u moet weten over de Col Tsecore:

    De renners zijn begonnen aan de Col Tsecore, de eerste van drie beklimmingen van eerste categorie en wellicht ook de zwaarste van de dag. Niet verwonderlijk als je het maximale stijgingspercentage van 15 procent er even bijneemt. Froome, Dumoulin en co. zetten zich zo meteen op de zestien kilometer lange klim aan een gemiddeld stijginspercentage van 7,7 procent maar beter schrap.

    Twitter bericht wordt geladen...

  48. 85km voor de streep - Klimmen geblazen!

    De koplopers voelen hun stuur in de hoogte gaan, ze zijn begonnen aan de eerste echte beklimming van de dag. Met een voorsprong van bijna vijf minuten snijden de koplopers de Col Tsecore aan. Viviani won zonet ook de tweede tussensprint.


    Beeld Photo News
  49. 92km voor de streep - Astana voert de forcing in het peloton

    In het peloton neemt Astana het initiatief over. Ze hebben nog geen rit gewonnen en daarnaast hebben ze niemand mee in de kopgroep. De Kazachse ploeg gooit het tempo omhoog en dat speelt niet in de kaart van de mannen voorin.

  50. 96km voor de streep - Eerste col komt in zicht!

    Over vijftien kilometer begint de kopgroep aan de eerste col van de dag, de Col Tsecore van zestien kilometer. Het peloton volgt op 4'50''.