Direct naar artikelinhoud
Atletiek

Nafi Thiam leidt in de zevenkamp na wereldrecord op hoogspringen

Nafi Thiam kan haar overwinning nog niet geloven.Beeld BELGA

Nafi Thiam is bij de Hypomeeting in het Oostenrijkse Götzis over de 2m01 gegaan in het hoogspringen. Ze verbeterde daarmee haar eigen wereldrecord hoogspringen binnen de zevenkamp met drie centimeter.  Thiam staat dan ook met een bijzonder ruime voorsprong aan de leiding na de eerste dag van de zevenkamp op de Hypomeeting in het Oostenrijkse Götzis. Ze telt 4.112 punten, liefst 126 meer dan de Amerikaanse Erica Bougard. Hanne Maudens doet het uitstekend met een elfde plaats, Noor Vidts moest opgeven.

Thiam staat na twee proeven al ruim aan de leiding, met precies 100 punten meer dan de Amerikaanse Erica Bougard.

Thiam trad eerst aan in de vierde van vijf reeksen op de 100 meter horden. Haar start was uitmuntend, daarna zag ze de tegenstand terugkeren. Ze finishte als tweede in 13.45, elf honderdsten boven haar persoonlijk record. Ze moest op die manier slechts zestien punten toegeven op het schema van haar fenomenale zevenkamp een jaar geleden in Götzis. Over de vijf reeksen heen zette Thiam de achtste tijd neer. Hanne Maudens klokte een persoonlijk record van 14.00 en was 20e, Noor Vidts liep 14.15 en was na één onderdeel 22e.

In het hoogspringen deed Thiam alle monden openvallen. Nadat ze over 1m95 was gegaan, liet ze de lat meteen op 2m01 leggen. Die hoogte overschreed ze bij haar tweede poging. Nooit eerder ging iemand boven de twee meter in een zevenkamp. Het leverde Thiam ook een fenomenale 1.251 punten op.

Thiam tijdens het hoogspringen.Beeld BELGA

In het kogelstoten ging Thiam door op haar elan. Ze liet een persoonlijk record van 15m29 optekenen, en werd daarmee tweede. Thiam had klaarblijkelijk geen tijd nodig om te bekomen van haar historische prestatie in het hoogspringen. Voor Hanne Maudens kwam er in het kogelstoten een derde persoonlijk record op drie proeven. Ze werd veertiende met 14m28. Noor Vidts moest vrede nemen met een matige 12m29.

De 200 meter van Thiam was niet fantastisch. Met een rugwind van 1.2 meter per seconde moest ze vrede nemen met 24.61, goed voor de zestiende plaats over de vijf reeksen heen. Haar persoonlijk record staat op 24.40. De Naamse sluit de eerste dag af met een voorsprong van 56 punten op het schema van haar Belgisch record.

Maudens liep in de 200 meter haar vierde persoonlijk record van de dag. Door haar chrono van 24.28 loopt ze zomaar even 111 punten uit op het schema van haar persoonlijk record, waarmee ze zich vorig jaar in Götzis tot de derde Belgische zevenkampster aller tijden kroonde. Vidts ging niet meer van start op de 200 meter wegens een rugblessure.Van der Plaetsen is negende na twee onderdelen

Van der Plaetsen

Ook onze landgenoot Thomas Van der Plaetsen doet mee aan de tienkamp in Götis. Hij staat negende na twee onderdelen. Hij werd 24e op de 100 meter en tweede in het verspringen. Niels Pittomvils moest opgeven.

Van der Plaetsen en Pittomvils traden beiden aan in de tweede van zes reeksen op de 100 meter. Europees kampioen Van der Plaetsen werd tweede in die serie, in 11.14. Hij bleef tien honderdsten boven zijn persoonlijk record, maar liep wel evenveel honderdsten sneller als tijdens zijn beste tienkamp in Rio de Janeiro, en nam zo meteen 22 punten voorsprong op het schema van zijn persoonlijk record. Pittomvils was derde in 11.22.

In het verspringen liep het mis voor Pittomvils. Hij moest geblesseerd de strijd staken. Van der Plaetsen begon ook niet goed, want zijn eerste twee van drie pogingen waren ongeldig. Hij koos ervoor om alsnog risico te nemen bij zijn laatste beurt, en dat leverde op. Hij vloog naar 7m67 en telt 24 punten voorsprong op het schema van zijn persoonlijk record, dat hem op de Spelen in Rio de achtste plaats opleverde. Van der Plaetsen staat na twee van de tien onderdelen op plaats negen.

Thomas Van der Plaetsen.Beeld BELGA