Oudste wielerploeg van het land Royal Antwerp Bicycle Club stopt na 136 (!) jaar: “Moeten de handdoek gooien”

© RR

Royal Antwerp Bycicle Club, de oudste wielerclub van het land, bestaat niet meer. De club – met stamnummer 1 – houdt het na 136 jaar voor bekeken, omdat de bestuurders geen sponsors meer vinden. Het team bracht in zijn gloriejaren heel wat vedetten mee, en had onder meer de veelvoudige wereldkampioenen Rik Van Steenbergen en Yvonne Reynders als uithangbord.

Guy Fransen, Karel Lemmens

“Na een zoektocht van meer dan twee jaar naar de broodnodige sponsoring/investeerders dienen wij in navolging van enkele andere roemrijke clubs uit en rond het Antwerpse de handdoek in de ring te gooien als competitieve club”, meldt het bestuur woensdagmiddag.

De clubleiding zocht nog een kapitaal van 25.000 euro voor een RABC 2.0, maar slaagde er niet in dat geld los te weken bij het Antwerpse bedrijfsleven. Die ondernemingen tonen volgens RABC te weinig interesse in een opleidingsteam voor het wielrennen. Volgens RABC zijn er nog wel een aantal bedrijven geïnteresseerd, maar is hun aantal te klein en wordt hun vijver al leeggevist. De club werd de laatste twee jaar praktisch volledig in stand gehouden door privépersonen, wat niet langer haalbaar was.

RABC hoopt dat een aantal jeugdrenners uit de club nog onderdak kunnen vinden bij andere (opleidings)ploegen, maar stelt dat er in de Antwerpse regio niet veel teams meer overblijven voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Ook WSC Stuyvenberg, Antwerps WSC, Nieuwe Dock Cycle Club, Lierse BC enz. verdwenen.

© RR

Kleppers

“De laatste vijftien jaar hield onze clubs zich voornamelijk bezig met de opleiding van (studerende) jonge beloftevolle renners tussen de 18 en 25 jaar. Wij hoopten als club een doorstroming te kunnen realiseren voor de renners van traditionele clubs die zich terugplooiden op jeugdwerking naar mogelijke (prof) continentale teams”, zeggen bestuurders Patrick en François Schollaert.

Royal Antwerp Bicycle Club werd opgericht in 1882 en kreeg net als Royal Antwerp Football Club stamnummer 1. Ze gold decennialang als een sterke amateurclub en heeft een palmares om U tegen te zeggen. Onder de voormalige leden zitten kleppers als drievoudig wereldkampioen Rik Van Steenbergen, zijn vaste zesdaagsemaat Emile Severeyns, viervoudig wereldkampioene Yvonne Reynders, en tweevoudig Tourwinnaar Firmin Lambot.

De club zal nog wel actief blijven als organisator, o.m. van de Antwerpse Havenpijl. Daardoor blijft het stamnummer 1 ook bestaan.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen