Rechter beslist: Belgische Staat moet twee kinderen van ISIS-strijdster reisdocumenten bezorgen

© raymond lemmens

De Belgische Staat moet twee in Turkije verblijvende kinderen van een ISIS-strijdster reisdocumenten bezorgen. Dat heeft de Brusselse kortgedingrechter beslist.

mtm

LEES OOK. “Mijn dochter moet boeten. Maar mijn kleinkinderen?” (+)

Het gaat om de twee minderjarige kinderen van Syriëstrijdster Amina Ghezzal. De twee meisjes, 2 en 4 jaar, verblijven momenteel bij een tante in Turkije, maar omdat ze niet over identiteitsdocumenten of een geboorteakte beschikken, kunnen ze niet zomaar naar België komen. Hun grootmoeder heeft daarom een kort geding opgestart.

Amina Ghezzal (29) werd op 7 januari van dit jaar opgepakt in de Turkse stad Kayseri. Ze was vijf jaar eerder vanuit België afgereisd naar het kalifaat van ISIS, waar ze twee kinderen kreeg van een Belgische man. Op 3 april is ze in Turkije veroordeeld tot tien jaar cel voor terrorisme. Intussentijd probeert haar moeder Rachma Ayad haar kleinkinderen naar België te krijgen.

De kinderen zouden voldoen aan de voorwaarden van de Nationale Veiligheidsraad, maar ze beschikken niet over een geboorteakte omdat ze in het kalifaat werden geboren. België leverde daarom geen reisdocumenten. De grootouders hebben intussen een DNA-staal van zichzelf laten vergelijken met die van hun kleinkinderen. “Daaruit blijkt dat we 99 procent zeker de grootouders van die twee meisjes zijn, maar ook dat telt niet voor België”, aldus de grootmoeder eerder.

Volgens meester Mohamed Ozdemir, de advocaat van grootmoeder Rachma Ayad, konden de kinderen in Turkije niet rekenen op opvang of onderwijs, en moesten de kinderen naar België gehaald worden om hun rechten te vrijwaren. De kinderen hebben zelfs de Belgische nationaliteit, aangezien de vader Belg was, aldus nog de advocaat.

De Belgische Staat bracht daartegen in dat de moeder eerst in België de afstamming gerechtelijk moest laten vaststellen alvorens de kinderen naar België konden komen. De kortgedingrechter heeft die argumentatie nu van de hand gewezen en beslist dat de kinderen reisdocumenten moeten krijgen. De Belgische Staat kan nog in beroep gaan tegen het vonnis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen