Beste wielrenster ter wereld schiet met scherp op sportgala: “Vind het niet eerlijk, ongemakkelijk en lol is het niet”

© Photo News

Ze won dit seizoen de Strade Bianche, Ronde van Vlaanderen, Waalse Pijl (voor de vierde keer), Luik-Bastenaken-Luik en het wereldkampioenschap, maar Anna van der Breggen heeft geen zin in nog een sportgala. “Weer een competitie”, bekent ze in een interview met NRC.

vtvn

Woensdagavond vindt in Nederland het Sportgala 2018 plaats. Dan worden de beste sporters van het land geëerd, waaronder de Sportvrouw van het jaar. Maar Van der Breggen, die eerder verkozen werd tot Wielrenster van het Jaar, is niet zo’n fan van al die verkiezingen en zakt niet eens af naar Amsterdam.

“Ik heb het niet zo op verkiezingen”, aldus de beste renster van het moment. “Wéér een competitie. Dit zijn de besten, en wie is daar dan weer de allerbeste van? Ik word daar een beetje moe van. Natuurlijk is het eervol, maar dat wil niet zeggen dat Annemiek (van Vleuten, red.) de trofee voor Wielrenster van het Jaar niet had verdiend. Er zijn meer Nederlandse rensters die mooie dingen hebben gedaan. Ik vind het ongemakkelijk. Niet eerlijk.”

“Zit ik wéér met Annemiek, en met twee olympisch kampioenen uit heel andere sporten”, stelt Van der Breggen. “Kiki Bertens zit er niet bij. Daar was kritiek over, want ze heeft geen wereldtitel gewonnen. Die kan ze ook niet winnen, want er is geen WK tennis. Ik wil niet boven of onder iemand geplaatst worden. Ik sta náást Kiki.”

“Echt lol is het niet”

De 28-jarige Nederlandse zal dan ook niet aanwezig zijn op het Sportgala. “Daar heb ik lang over nagedacht”, zegt ze tegen NRC. “Ik ben in Spanje op trainingskamp en zou eerder terug moeten vliegen. Dat kost alleen maar tijd. Je moet een mooie jurk hebben, want die wordt na afloop weer beoordeeld. Voor mezelf een jurk uitzoeken vind ik leuk, maar dat andere mensen gaan bepalen wat mooi is hoeft voor mij niet. Als ik zou winnen: tof, eervol. Ik zou trots zijn. En ik vind sportmomenten van het afgelopen jaar terugkijken leuk op zo’n avond. Maar aan de andere kant: je gaat weer laat naar bed, je krijgt eten dat je niet wil, je wordt er moe van, en echt lol heb ik er ook niet in. Ik weet al dat mijn jaar niet beter had gekund.”

Voor de volledigheid: Anna van der Breggen is genomineerd voor Sportvrouw van het Jaar naast Annemiek van Vleuten, Jorien ter Mors (schaatsen) en Suzanne Schulting (shorttrack).

© BELGA

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen