Honderden demonstranten bij Correspondents' Dinner in Washington

Nieuws
Honderden actievoerders hebben zaterdag gedemonstreerd voor het Washington Hilton. In het hotel wordt het jaarlijkse diner voor Witte Huis-verslaggevers gehouden, het zogeheten Correspondents' Dinner. De demonstranten scandeerden leuzen over de dood van verslaggevers in de Gazastrook en riepen aanwezige journalisten op het evenement te boycotten.
anp
zondag 28 april 2024 om 03:10 aangepast 08:35
Afbeelding
beeld anp

De Amerikaanse president Joe Biden, een van de aanwezigen bij het diner, ontweek de protesten aan de voorkant door via de achterzijde het pand te betreden. Hij werd daar opgewacht door een kleinere groep demonstranten, die opriepen tot een staakt-het-vuren in Gaza.

Biden stak tijdens zijn speech later op de avond de draak met zijn eigen leeftijd en maakte rivaal Donald Trump bij de komende presidentsverkiezingen belachelijk. "Ja, leeftijd is een probleem. Ik ben een volwassen man die het opneemt tegen een 6-jarige", grapte hij. "Leeftijd is het enige dat we gemeen hebben. Mijn vicepresident steunt me."

De president voorzag de pers van advies en riep hen "oprecht" op geen partij te kiezen. "Ik vraag jullie de ernst van het moment in te zien." Journalisten moeten zich in zijn ogen niet laten leiden door bijzaken die de politiek zijn gaan domineren. "Concentreer je op wat echt op het spel staat."

Sinds 2022 wordt het evenement, dat al honderd jaar bestaat, weer jaarlijks gehouden. Voormalig president Donald Trump liet het diner vanaf 2016 telkens aan zich voorbijgaan en daarna werd het Correspondents' Dinner meermaals door corona afgelast.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Informateurs zijn 'iets optimistischer' geworden

Informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf zijn "iets optimistischer" over de kans van slagen van hun poging een rechts kabinet te smeden dan een dag eerder. Dat liet het tweetal weten na afloop van de onderhandelingen op zaterdag.

Afbeelding

Zeven aanhoudingen na aanval op pro-Palestijnse demonstratie

De politie heeft zeven personen aangehouden nadat deelnemers van een pro-Palestijnse mars werden aangevallen. Een groep van zo'n tien tegendemonstranten rende na afloop van de mars in op de groep pro-Palestijnse demonstranten op een hoek van het Museumplein in Amsterdam.

Afbeelding

EBU blijft ondanks demonstraties achter deelname Israël staan

De European Broadcasting Union (EBU) blijft ondanks de vele demonstraties achter de keuze staan om Israël te laten deelnemen aan het Eurovisie Songfestival.

Afbeelding

Timmermans wil bij klappen formatie niet alleen het voortouw

Politiek leider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA zal niet alleen het voortouw nemen in de kabinetsformatie als de huidige poging om tot rechtse samenwerking te komen mislukt.

Afbeelding

Petitie voor terugkeer Joost Klein passeert 60.000 handtekeningen

Meer dan 60.000 mensen hebben hun handtekening gezet onder de onlinepetitie om Joost Klein toch weer mee te laten doen aan het Eurovisie Songfestival. De actie werd zaterdagmiddag gestart nadat bekend was gemaakt dat de Nederlander is gediskwalificeerd. De eerste 10.

Afbeelding

Joost Klein krijgt er honderdduizenden volgers bij op Instagram

Zanger Joost Klein heeft er zaterdag honderdduizenden volgers op Instagram bijgekregen. De teller stond eerder deze week op 600.000. Zaterdag aan het einde van de middag had Klein nog net geen miljoen volgers.