Keith Siegel en Omri Miran werden ontvoerd op 7 oktober, ruim 200 dagen geleden

Hamas verspreidt opnieuw video van 2 Israëlische gijzelaars

De Palestijnse extremistische organisatie Hamas heeft opnieuw videobeelden verspreid van twee Israëlische gijzelaars. Het gaat om Omri Miran (46) en Keith Siegel (64). Ze werden ontvoerd tijdens de terreuraanval van 7 oktober.

De propagandavideo is verspreid door de al-Qassam-brigade, de gewapende tak van Hamas. Miran en Siegel spreken duidelijk onder druk. Ze roepen de Israëlische regering op om snel een akkoord te sluiten over de vrijlating van de gijzelaars.

Het is niet duidelijk wanneer de beelden zijn gemaakt. Maar Miran heeft het over 202 dagen gevangenschap en Siegel verwijst naar de joodse feestdag Pesach. Dat laat vermoeden dat de video recent gemaakt is. 

Siegel heeft de Amerikaanse nationaliteit, maar woont al 40 jaar in Israël. Hij werd ontvoerd samen met zijn vrouw, die eind november werd vrijgelaten. In ruil voor een gevechtspauze liet Hamas toen meer dan 100 gijzelaars vrij.

In een reactie op de video roepen de families van Siegel en Miran de regering-Netanyahu op om alles te doen om de gijzelaars vrij te krijgen. In Tel Aviv kwamen vanavond opnieuw duizenden mensen op straat om die oproep kracht bij te zetten.

Enkele dagen geleden verspreidde Hamas al een video met een andere gijzelaar, de 23-jarige Hersh Goldberg-Polin. Het lijkt erop dat de terreurgroep de druk wil opvoeren in de onderhandelingen. Die gebeuren niet rechtstreeks, maar verlopen via Qatar en Egypte.

In Tel Aviv is vanavond betoogd voor de vrijlating van de gijzelaars
AFP or licensors
In Tel Aviv is vanavond betoogd voor de vrijlating van de gijzelaars
AFP or licensors

Aantal slachtoffers en gijzelaars

Bij de aanval van 7 oktober door Hamas en andere extremistische organisaties op Israël zijn 1.170 mensen om het leven gekomen. Ruim 250 anderen werden ontvoerd en gegijzeld.

De Israëlische regering gaat ervan uit dat 34 gijzelaars overleden zijn. Mogelijk zijn zo'n 100 gijzelaars nog in leven. De meeste anderen zijn in november vrijgelaten, ruim voor de vrijlating van 240 Palestijnen die door Israël gevangen werden gehouden. 

Bij de aanval die Israël sinds 7 oktober uitvoert op Gaza zijn intussen 34.305 Palestijnen gedood. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het ministerie van Volksgezondheid in Gaza vandaag heeft bekendgemaakt. Er zijn ook 77.293 gewonden. 

Meest gelezen