Direct naar artikelinhoud
Terhills

Bos moet wijken voor bungalowpark in Dilsen-Stokkem: "Ecologische ravage"

Een plattegrond van TerhillsBeeld Karolien Coenen

In het Limburgse Dilsen-Stokkem dreigt een waardevol bos van 30 ha plaats te moeten maken voor een vakantiepark. Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) vreest een "ecologische ravage" en haalt fors uit naar Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V). Die is niet opgezet met de kritiek en zegt dat ze totaal niet betrokken is bij de beslissing. Ze beschuldigt Groen van "pure stemmingmakerij". De Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM) begrijpt de kritiek van Groen dan weer niet. "Men schiet met spek zonder de objectieve feiten te kennen", klinkt het.

In Dilsen-Stokkem zijn al langer plannen voor een nieuw vakantiepark ('Terhills resort') op gronden van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM. Maar bij de aanleg van dat park moet bosgebied plaats maken voor bungalows, zegt Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman. "Dit is hemeltergend ironisch, zegt Meuleman. "De bouw van dit vakantiepark dat de mensen dichter bij de natuur wil brengen, zal een ecologische ravage aanrichten. Bovendien zal wat er overblijft van het natuurgebied enkel nog toegankelijk zijn tegen betaling. De wandelpaden rond de plas aan Terhills, een van de grootste toeristische trekpleisters, zullen niet meer toegankelijk zijn voor het publiek."

Twitter bericht wordt geladen...

Volgens de Groen-politica stonden de bossen tot voor kort op de lijst van meest kwetsbare bedreigde bossen. Meuleman: "In maart 2017 verdween het bos plots van de kaart. Dit toont aan hoe ernstig deze regering het neemt met natuurbehoud. Van zodra er genoeg geld op tafel ligt, heeft de natuur geen rechten meer."

Niets mee te maken

Meuleman richt haar pijlen op minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). Haar beleid is volgens Meuleman 'zo lek als een zeef'. "Ze beschermt de natuur zoals een boekhouder dat zou doen: hier een stukje weg, daar een stukje bij. Maar zo werkt het helaas niet. Wat er in Dilsen-Stokkem op de schop gaat, krijgen we in geen honderd jaar terug. Natuur verdwijnt, dieren vluchten, en een paar hectare nieuwe bomen lossen dat probleem niet op."

Minister Schauvliege is niet opgezet met de kritiek. "Dit is een puur Limburgs initiatief, waar de minister niets mee te maken heeft en geen enkele beslissing in heeft getroffen", klinkt het op het kabinet-Schauvliege. "De permanente verwijzing van Groen naar Joke Schauvliege is pure stemmingmakerij".

Zo zal het vakantiepark er gaan uitzienBeeld Terhills

Terhills: "We begrijpen kritiek van Groen niet"

Head of corporate affairs Jeroen Bloemen van de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM) begrijpt de kritiek van Groen niet over het kappen van 30 hectare bos voor de realisatie van een vakantieresort. "Men schiet met spek zonder de objectieve feiten te kennen", zegt Bloemen. "Er worden inderdaad 30 hectare gekapt voor het vakantieresort, maar de stroken met belangrijke boswaarden worden gevrijwaard. Wettelijk gezien moeten we 24 hectare bos compenseren, maar er is beslist om 60 hectare te compenseren. Er komt dus nieuw bos bij met een grotere biodiversiteit tot gevolg."

Wettelijk gezien moeten we 24 hectare bos compenseren, maar er is beslist om 60 hectare te compenseren. Er komt dus nieuw bos bij met een grotere biodiversiteit tot gevolg.
Jeroen Bloemen van de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM).

Volgens Bloemen is de natuurbalans dus uitermate positief. "Het gaat hier nog altijd om 219 hectare voormalig industriegebied, waarvoor in 2011 een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) is opgemaakt met een opdeling naar 100 hectare natuurgebied en 119 hectare recreatiegebied. Alle betrokken partijen, inclusief natuurverenigingen, zijn daarmee akkoord gegaan. We willen er met Center Parcs als uitbater een vakantieresort van 60 hectare ontwikkelen. Technisch gezien klopt het dat er 30 hectare bossen gekapt worden, maar het gaat hier niet om een hoogwaardig oerbos, wel om een productiebos, waarbij het hout van de bomen moest dienen om de mijngangen te stutten. Bepaalde stroken bevatten meer waardevol natuur, maar die worden gevrijwaard."

In het vakantieresort komt er ook de aanleg van 7 hectare nieuwe waterwegen, zoals kanalen en bosrivieren. Aan de oevers ervan zullen inspanningen worden gedaan om de biodiversiteit te verhogen. Bloemen stelt dat de LRM een draagvlak heeft bij Natuurpunt Vlaanderen over het te kappen bosgebied. "Lokaal hebben we bij alle adviserende instanties ook een 100 procent draagvlak voor dit project", besluit Bloemen. Het Terhills Resort telt 250 vakantiewoningen en zal voor 230 jobs zorgen. LRM, onderdeel van de Vlaamse overheid, investeert 75 miljoen euro.

Natuurpunt: "Woord gegeven"

Natuurpunt vindt dat ze zich aan de afspraken moet houden die in het verleden gemaakt zijn over de inplanting van het vakantiepark. "Het is een kwestie van woord te houden, want als onbetrouwbare of ongeloofwaardige partner bemoeilijken we in de toekomst de samenwerking met de overheid", klinkt het. 

"De compensatie is veel groter dan wettelijk verplicht en moet zoveel mogelijk aaneengesloten bij bestaande bossen gebeuren. Ook daarin proberen we naar de beste oplossing te gaan voor de natuur zonder ons woord te breken", zegt woordvoerder Hendrik Moeremans van Natuurpunt. Het gebied waar het om gaat, is volgens Natuurpunt ook geen Europees beschermd gebied, zoals in andere belangrijke dossiers.