Luister naar

Kerk, help samengesteld gezin

Nieuws
Een samengesteld gezin vormen is een waagstuk. De kerk kan helpen om de risico’s van mislukking te verkleinen.
Jan Willem van Dommelen Maria de Jong
dinsdag 21 november 2017 om 03:00
Volgens onderzoek is circa tien procent van het totaal aantal gezinnen met thuiswonende kinderen onder de achttien jaar, samengesteld. Zo’n gezin is extra kwetsbaar.
Volgens onderzoek is circa tien procent van het totaal aantal gezinnen met thuiswonende kinderen onder de achttien jaar, samengesteld. Zo’n gezin is extra kwetsbaar. istock

Een kerk die haar tijd verstaat, weet hoe kwetsbaar huwelijksgeluk is. Ook dat van kerkleden. We zien daarom steeds meer kerken ‘aan de voorkant’ investeren in jonge gemeenteleden. Bijvoorbeeld door een thema als relatievorming door het programma van de jeugdvereniging heen te weven. Of door huwelijkscursussen aan te bieden aan toekomstige echtparen.

Als het dan toch breekt in een huwelijk, zien we in dat stadium de kerk ook een volwassener rol nemen. Ze schuift langzaam op van waarschuwen, schuld-puzzelen en de oproep ‘volhouden’ naar realisme, hulpverwijzing, praktisch pastoraat en de aansporing tot bemiddeling. De kerk lijkt de verlegenheid steeds meer voorbij.

Dat is anders als het gaat om de vraag wat de kerk aan moet met samengestelde gezinnen. Ex-partners zijn vaak op zoek naar een nieuwe relatie. Als dat lukt en de nieuwe partners hebben allebei kinderen, moet er gewerkt worden aan een nieuw gezin, dat is samengesteld uit de beide gezinshistories.

afstemmingsproblemen

Volgens onderzoek is circa tien procent van het totaal aantal gezinnen met thuiswonende kinderen onder de achttien jaar, samengesteld. Zo’n gezin is extra kwetsbaar. Allereerst zijn er heel praktische, logistieke afstemmingsproblemen die het gewoon ingewikkeld maken om een samengesteld gezin te runnen. De kinderen moeten op gezette tijden leven in het gezin van de andere ouder. Ze leven in twee werkelijkheden, waarbij ze de verschillen voelen in gezinsklimaat en opvoedingsstijl. Dat gaat gepaard met spanning en autoriteitsproblemen. Met een grote ambitie om het goed te doen, werpt de stiefouder zich vaak op als nieuwe moeder of vader. Maar omdat het kind al twee ouders heeft en aan hen loyaal is, botst dat.

Problemen met de kinderen zetten niet zelden ook de nieuwe partnerrelatie onder druk. En als er uit die nieuwe relatie kinderen geboren worden – soms gevoed door de gedachte dat deze de benodigde ‘verbinders’ zullen zijn -, wordt het vaak nog ingewikkelder.

Kortom: het kost veel tijd om een harmonieus samengesteld gezin te worden, gemiddeld wel vier tot zeven jaar. En de kans dat het misgaat, is ongeveer zestig procent.

In onze familierechtpraktijk melden zich dan ook steeds vaker mensen die voor de tweede keer moeten scheiden. Zo’n tweede scheiding is vaak nog bitterder dan de eerste.

Wat kan de kerk doen?

Als een gezin gebroken is door een scheiding, en duidelijk wordt dat een van de twee ex-partners verder wil met een nieuwe relatie, doet de kerk er goed aan met hen af te spreken en een plan te maken. Met als doel bewustwording te stimuleren, professionele begeleiding te garanderen en pastoraal om dit waagstuk heen te gaan staan.

Via die weg kan de kerk dan ook daarna in vrijmoedigheid de nieuwe relatie in een kerkdienst bevestigen en daarover een zegen vragen.

In de voorbereidingstijd wordt afgesproken hoe het voornemen van de nieuwe relatie in de gemeente wordt neergelegd. En dat de nieuwe partners instemmen met de begeleiding van een extern team: een pastorale coach en een relatiecoach praten op gezette tijden samen met het stel dat wil trouwen, en nemen met hen het mijnenveld van het samengestelde gezin door.

Wij doen de aanbeveling dat het nieuwe stel zich via een convenant verbindt tot periodieke evaluaties met dit begeleidingsteam in de eerste jaren van hun huwelijk, om zo steun te ontvangen voor wat ze aan moeilijkheden gaan tegenkomen. Dit convenant kan zich ontwikkelen als aanvulling op de juridische en kerkelijke trouwbeloften.

Of hulp op deze manier doeltreffend is, staat of valt met de fijngevoeligheid en professionaliteit waarmee deze wordt aangeboden en uitgevoerd, en met goede schriftelijke afspraken, omgeven door gebed en aanmoediging van familie, vrienden en kerk.

Het is aan te bevelen de begeleiding extern te organiseren. Afgezien van professionele waarborgen, blijft de kerk daarmee ook heilzaam buiten al het wel en wee van het samengestelde gezin. De kerk moedigt aan en is procesbewaker.

Niet-vrijblijvende, oordeelsvrije en goed geregelde hulp bij de aanloop naar een huwelijk en als het mis gaat, komt in de kerk steeds beter op gang. Maar die is ook nodig als vader of moeder opnieuw beginnen. Met minder moeten we het in de kerk niet willen doen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat is volgens u de grootste bedreiging van onze vrijheid? 'In de angst onze vrijheid te verliezen'

Zondag 5 mei is het Bevrijdingsdag. Wat betekenen vrijheid en Bevrijdingsdag voor u? Zijn er bedreigingen voor onze vrijheid? 'Na de Tweede Wereldoorlog waren de woorden: ‘Nooit meer.’ En toch gebeurt het nu.'

Risicogroepen konden dit najaar een nieuwe vaccinatie krijgen tegen corona, zoals in Tiel. Het vaccin heeft in 'alleen al in Europa 1,4 miljoen levens gered'.

Aan het gesprek over vaccinaties werkt de wetenschap volop mee, maar wel op basis van feiten

Communicatie over nieuwe vaccins is complex, maar doe niet alsof wetenschappers daar niet eerlijk over zijn, stellen de hoogleraren Marc Bonten en Roland Pierik. Ook in coronatijd werd er niets verzwegen.

Afbeelding

Neem afstand van de zogenaamde verdedigers van de Joods-christelijke traditie

Pastor en oud-hoogleraar Herwi Rikhof wenst niet verdedigd te worden door mensen die zich wel beroepen op de Joods-christelijke traditie, maar haar duidelijk niet kennen.

De 5 euro voor het entreekaartje voor Venetië is voor de bovenmodaal verdienende toerist een lachertje - een kopje cappuccino op Piazza San Marco is al gauw twee keer zo duur

Er is wat voor te zeggen om bij Roermond op de A2 slagbomen te installeren met een betaalhokje

Toeristen die de Italiaanse stad Venetië bezoeken moeten entreegeld betalen. Zo’n maatregel zou volgens Peter de Waard ook in Nederland passen. Net zoals er betaalhokjes staan op Franse snelwegen.

Het zou politiek filosoof Govert Buijs niet verbazen als de speech van Eva Vlaardingerbroek de geschiedenis in gaat als een soort tegenhanger van de I have a Dream-speech van Martin Luther King.

Eva Vlaardingerbroek is wellicht de meest invloedrijke Nederlandse op dit moment

Vijftig miljoen keer bekeken op Twitter/X binnen één week! Politiek filosoof en hoogleraar Govert Buijs noemt de speech van Eva Vlaardingerbroek vorige week in Hongarije, een doorbraakmoment van nieuw-rechts.

René de Reuver: 'Denk bij het uitbrengen van je stem niet alleen aan wat jou het meeste oplevert, maar evenzeer aan waar die ander mee gediend is.'

René de Reuver: 'Het gaat bij deze verkiezingen om Europa onder God of Europa zonder God.'

Christelijke waarden staan in Europa onder druk, merkt PKN-scriba scriba René de Reuver. Het is daarom van cruciaal belang dat christenen hun stem uitbrengen.