Nicolás Maduro maakte loze beloftes over vrije verkiezingen.© AFP

VS stellen opnieuw sancties in tegen Venezolaanse oliesector

De Verenigde Staten hebben besloten een aantal sancties tegen de oliesector van Venezuela weer in te stellen, omdat de president van dat land, Nicolás Maduro, nog steeds de oppositie met harde hand zou onderdrukken. Een half jaar geleden versoepelde Washington het sanctiebeleid tegen de autoritair regerende ‘revolutionaire socialist’ Maduro, die aankondigde vrije presidentsverkiezingen te zullen houden dit jaar.

Bron: BELGA

In oktober kwam Maduro met de door de VS gesteunde oppositie tot een overeenkomst in Barbados over de komende stembusgang eind juli, maar dat bleek een loze belofte te zijn. De voornaamste oppositieleider, María Corina Machado, mocht van de Venezolaanse justitie helemaal geen kandidaat zijn en de persoon die werd opgetrommeld om haar te vervangen, mocht zich niet als kandidaat registreren.

Het akkoord van een half jaar geleden bracht de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron terug in Venezuela. Tien Amerikanen die in Venezuela vastzaten, werden vrijgelaten.

Deals

Venezuela heeft voor zover bekend de grootste oliereserve ter wereld en enorme hoeveelheden aardgas. Maar decennia van wanbeleid, achterstallig onderhoud en de Amerikaanse sancties hebben de productie doen kelderen. Tal van grote ondernemingen zijn naar Caracas gegaan na de versoepeling van de sancties om deals te sluiten met de regering van Maduro en de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA, inclusief Shell en Repsol. Volgens de Financial Times laat de Amerikaanse regering bij het herinvoeren van sancties de deal tussen Chevron en PDVSA voorlopig met rust.

Tien jaar geleden produceerde Venezuela volgens The Financial Times nog 2,9 miljoen vaten olie per dag, maar in 2020 nog maar 400.000 vaten per dag. Dankzij de versoepeling van de Amerikaanse sancties steeg de productie in het eerste kwartaal van dit jaar naar 800.000 vaten olie per dag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer