Alleen de VS kunnen volgens Abbas grote aanval op Rafah voorkomen

Nieuws
De Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt dat alleen de Verenigde Staten kunnen voorkomen dat Israël Rafah aanvalt. Volgens Abbas staat zo’n aanval de komende dagen te gebeuren. De VS zijn er nadrukkelijk tegen, maar Israël heeft gezegd zich daar weinig van aan te trekken.
anp
zondag 28 april 2024 om 11:32
Afbeelding
beeld anp

Abbas sprak op een bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in de Saudische hoofdstad Riyad. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is daar ook aanwezig. Volgens Abbas zou het een ‘misdaad’ zijn om Rafah binnen te vallen, en ‘de grootste ramp in de geschiedenis van het Palestijnse volk’.

Rafah ligt in het zuiden van de Gazastrook, nabij de grens met Egypte. Het is een cruciale stad voor de levering van hulpgoederen, zeggen internationale organisaties. Bovendien zijn er enorme aantallen vluchtelingen naartoe getrokken omdat Rafah minder gevaarlijk is dan de rest van Gaza. Israël zegt dat operaties in Rafah nodig zijn, omdat er nog Hamasstrijders zitten die het land wil uitschakelen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Extra controle bij ingang Haagse Hogeschool om protesten

Mensen die de Haagse Hogeschool willen bezoeken, moeten maandag bij de ingang een studentenpas laten zien. De hbo-instelling zegt die maatregel te nemen 'omdat er berichten zijn doorgesijpeld dat er maandag mogelijk een solidariteitsactie plaatsvindt na de protesten in Utrecht..

Afbeelding

IT-koepel: Duitsland kampt met veel meer Russische cyberaanvallen

Duitsland heeft het afgelopen jaar veel meer last gehad van cyberaanvallen uit Rusland en China, meldt Bitkom, de koepelorganisatie van de Duitse IT-sector. De aanvallen zorgen volgens Bitkom jaarlijks voor 148 miljard euro aan schade.

Afbeelding

Oprichter beleggingsfonds Archegos mogelijk jarenlang cel in

De oprichter van het Amerikaanse investeringsfonds Archegos dat miljardenverliezen in de financiële sector veroorzaakte, moet mogelijk jarenlang de cel in. Het fonds van de omstreden zakenman deed risicovolle beleggingen en viel uiteindelijk om.

Afbeelding

Nederlaag voor AfD: partij blijft verdacht van extremisme

De Duitse autoriteiten mogen de politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) blijven behandelen als een vermeend extremistische groepering.

Afbeelding

Wilders over laatste formatiedagen: het moet nu wel gebeuren

De partijen aan de formatietafel willen voorafgaand aan de onderhandelingen op maandag maar weinig kwijt. De deadline komt dichtbij: de informateurs moeten over twee dagen hun verslag inleveren. Maar of dat gepaard gaat met een concept-akkoord, is nog onduidelijk.

Afbeelding

UvA: laat 'walk-out' studenten en medewerkers rustig verlopen

​Het bestuur van UvA roept maandagochtend op om de zogeheten 'walk-out' van studenten en medewerkers die gepland staat om 11.00 uur rustig te laten verlopen.