© rr

Belg (48) opgepakt voor grootschalige drugsoperatie in Zuid-Afrika

Een 48-jarige Belg werd maandag opgepakt op de luchthaven van het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. De man wordt gelinkt aan een van de grootste drugszaken ooit in het land, waarbij het doel was om een ton heroïne Europa binnen te smokkelen. Het vermoedelijke brein achter de handel, een Nederlander, is nog altijd op de vlucht.

mtm

De ploegbaas van de Witklip-wijnboerderij, in het Zuid-Afrikaanse Villiersdorp, deed afgelopen juni een opmerkelijke vondst. Verspreid over meerdere kratten wijn trof hij ongeveer een ton heroïne, met een totale straatwaarde van ruim 19 miljoen euro, aan. De bestemming van de wijn - en dus ook de lading drugs: Europa.

Het onderzoek naar een van de grootste drugszaken ooit in het land wees al snel in de richting van een Harley-Davidson-verdeler met de Nederlandse nationaliteit. Bij een huiszoeking in zijn zaak in Somerset West werden onder meer een Lexus, drugs en twee laptops in beslag genomen. Van de verdachte was echter geen spoor, vermoed wordt dat hij zich in Nederland schuilhoudt.

De Zuid-Afrikaanse politie was ook een Belgische verdachte op het spoor. Hoewel hij alle betrokkenheid ontkende, was hij op aanraden van zijn advocaat enkele dagen na de Nederlander ook het land ontvlucht. “Ik kom pas terug als de speurders beseffen dat ik er niets mee te maken heb”, verklaarde de Belg in juli.

Bij zijn terugkeer maandag - na een vlucht van Abu Dhabi naar Kaapstad - werd hij echter meteen opgepakt. Wat hem precies ten laste wordt gelegd, is nog niet duidelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER