© WOAD

Leerlingen Talentenschool dagen ouders creatief uit

De leerlingen Cognosco van de Talentenschool Turnhout kropen gisteren in de rol van hun leerkracht. Ze onderwierpen hun ouders aan tests en proeven rond de geziene leerstof.

woad

‘In which building can you see paintings and sculptures?’ Het middelbaar is al even geleden voor Wim De Backer maar deze vraag krijgt hij toch snel opgelost: ‘a museum’ uiteraard. Zoon Bram stelde voor het Cognosco Forum een meerkeuzequiz op met behulp van Kahoot. “Je moet inloggen met de smartphone en vervolgens de juiste kleur kiezen per antwoord”, legt Bram uit. “We hebben bewust voor Cognosco gekozen omdat deze richting inspeelt op de creativiteit van de leerlingen”, vult Wim aan. “Dat zie je op deze interactieve beurs.”

Creatieve opdrachten

De studierichting Cognosco wordt in de eerste graad van het secundair aangeboden door het Kempens gemeenschapsonderwijs. “De leerlingen doen meer groepswerken en presentaties, krijgen creatieve opdrachten en werken zelfstandiger”, vertelt leraar Wim Paeshuyse. “Voor deze beurs hebben ze in groepjes van drie of vier een vak gekozen, van wiskunde over plastische opvoeding tot Frans. Met de leerstof die ze het afgelopen halfjaar gezien hebben, verzonnen ze een opdracht voor hun ouders. Zo kunnen zij zien wat hun kind leert.” De school organiseert twee keer per jaar een Cognoscoforum. De beurs in juni is een ‘afstudeermoment’ voor de tweedejaars.

De opdrachten zijn even divers als moeilijk, van wiskundige hersenbrekers tot het zelf tekenen van een portret. Dolores Nuydens speelt het labospel dat dochter Akina, samen met vriendinnen Dionne en Merel, heeft bedacht. “Elke kleur komt overeen met een vraag over iets waarover we in de klas geleerd hebben. Er zijn gewone vragen, maar ook doe-vragen, waarvoor je een pipet moet gebruiken, of de microscoop of het vergrootglas. De winnaar krijgt een snoepje. We hebben een paar dagen hard gewerkt aan dit spel, maar het is veel plezanter dan een examen.”

www.talentenschoolturnhout.be