© Google Street View, RTV

Bakker achtervolgt automatenkrakers en drijft ze in handen van politie: “Ik ben blij met de snelle reactie van de agenten”

De bekende Geelse bakker Peter Steurs betrapte woensdagavond twee mannen die probeerden zijn broodautomaat open te wrikken. Hij ging de dieven achterna en zette de politie op hun spoor.

Hans otten

De regio rond Geel en Laakdal kreeg de voorbije weken opnieuw af te rekenen met een kleine vloedgolf aan automatenkraken. Of de toestellen nu drank, eieren of brood verdelen, de daders hebben het steevast op de inhoud van de geldlade gemunt. “Het is niet met zekerheid te zeggen of alle feiten op het conto van dezelfde dader(s) geschreven kan worden, maar we zijn volop bezig met het onderzoek”, zegt commissaris Hans Sterckx van de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout.

Dat onderzoek is mogelijk woensdagavond een stap vooruit geholpen door het alerte en gedurfde optreden van de Geelse bakker Peter Steurs. Hij stond woensdagavond rond 18.30u oog in oog met twee personen die op dat moment op nogal klungelige wijze probeerden de broodautomaat bij de bakkerij in de Dokter Van De Perrestraat te forceren.

“Het was al de tweede poging in twee dagen tijd”, vertelt Peter Steurs. “Toen mijn vrouw Astrid dinsdag probeerde om de automaat aan te vullen, merkte ze dat er iets mis was met het toestel. We hadden niet direct in de gaten wat er aan de hand was tot een technicus van de automatenfirma langs kwam. Die ontdekte dat iemand had geprobeerd om in te breken. Nochtans zit er maandagavond geen brood in de automaat. Ik heb daarop alle collega-bakkers uit de buurt van wie ik het nummer had meteen gewaarschuwd om waakzaam te zijn.”

Fiets

Dat hij zelf snel weer aan de beurt zou zijn, had Steurs niet verwacht. De bakker was woensdagavond aan het werk in de patisserieafdeling, precies op de plek waar de broodautomaat staat opgesteld. “Ik hoorde door de muur heen gerommel, gevloek en geklop. Ik liep langs de verduisterde bakkerij naar buiten en dook zo ongezien naast de automaat op. Er stonden twee mannen aan de automaat te prutsen, terwijl ze allebei op een fiets zaten. Op dat moment was het heel hard aan het regenen.”

Op de vraag of er problemen waren, beweerde het duo dat ze hun ingeworpen muntstukken steeds terugkregen. Maar het was zogezegd weer opgelost. “Terwijl de ene al half vertrokken was en de ander zijn fiets in het midden van de Dokter Van De Perrestraat nog moest keren, voelde ik snel even aan de automaat. Ik voelde duidelijk de bramen waar ze hadden geprobeerd om het slot te forceren. Ik kon een van de twee mannen nog even bij de schouder grijpen, maar hij wist zich los te werken en reed zijn kompaan achterna.”

Combi’s

Steurs zette aanvankelijk te voet de achtervolging in. “Maar na goed honderd meter waren ze al te ver. Ik ben dan in de auto gesprongen en heb onderweg de politie gebeld. Daarna ging het razendsnel. Toen ik nog maar halverwege de Stationsstraat was, zag ik al twee combi’s opduiken. Niet veel later kreeg ik het bericht dat de politie het duo had weten te onderscheppen. Het ging om een man van in de dertig en een van in de vijftig. Te horen aan hun Kempense accent waren het duidelijk mannen uit de streek. Ik ben heel blij met het snelle werk van de politie. De buit uit zo’n automaat is meestal klein, we halen het geld er iedere dag uit. Maar als bakker zit je wel telkens met veel schade.”

Een van de twee opgepakte verdachten is donderdag door het parket voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Turnhout. Het resultaat van die voorleiding is nog niet bekend.