Gras zeker niet maaien en niet sproeien. Zo hou je je tuin gezond in periode van droogte

Er komt een periode van lange droogte aan. En dus moeten we spaarzaam zijn op leidingwater. Maar wat doen we met de tuin? Hoe kunnen we vermijden dat gras en beplantingen kapot gaan door de droogte? Mogen we het gras wel maaien? En wat met de bloemen en planten op mijn terras?

Thierry Goeman

Tuinconsulent Louis De Jaeger uit Brugge raadt aan om het gras niet meer te maaien tot wanneer het eens flink gaat regenen. Sproeien mag maar hoeft niet. Zelfs wanneer het gras lelijk wordt, herstelt het zich doorgaans na een paar flinke regenbuien.

“Een vers aangelegd gazon moet wel besproeid worden. Omdat het zaad niet kan kiemen zonder vocht. En je moet blijven sproeien omdat het zaad snel kiemt door de warmte. Het krijgt snel wortelen, maar door de droogte wortelen ze zich niet diep en vast genoeg. Zonder water, bestaat de kans dat het gazon niet pakt”, zegt Gie Van Den Bon van tuinontwerp en landschapszorg Tree Musketiers.

Door de warmte en droogte zal u zien dat het gras amper groeit. Maaien is dus niet direct nodig en dus doet u het volgens Louis De Jaeger best niet. “Zeker niet in de volle zon. Eerder dan ’s morgens vroeg of ’s avonds als ze zon weg is”, zegt Gie Van Den Bon.

Nog een goede raad: wie zijn gazon toch giet, moet voldoende gieten. Eens met de gieter door de tuin lopen, helpt absoluut niet. Wie giet moet een fikse regenbui simuleren.

Niet gieten in de volle zon

Wat de planten betreft, die moeten we volgens Van Den Bon het best in het oog houden. “Ze kunnen wel tegen een stootje. Maar als je ziet dat de bladeren gaan hangen, hebben ze dorst en moet je ze water geven. Anders gaan ze kapot. Maar net als gras mag je ze zeker niet in de volle zon gieten, want dan verbranden ze.”

“Door haksel (boomschors) tussen de planten te gooien, kan je vermijden dat de aarde uitdroogt en houden planten langer hun water vast. Daarom is het ook zo belangrijk om, preventief dan, bomen in uw tuin te planten. Die zorgen dat het water vastgehouden wordt. Bomen zijn een soort van waterpompen die de grond vochtig houdt”, zegt Louis De Jaeger.

Wie zeker extra water nodig heeft, zijn de terrasplanten in bloembakken. Probeer ze uit de volle zon te zetten. En geeft ze water. “Planten in een pot drogen veel sneller uit dan planten die in volle grond staan. Ook de moestuin heeft extra water nodig, anders zal u niet te veel moeten oogsten”, zegt Van Den Bon.

Maar ook hier weer: giet nooit overdag in de brandende zon. Daar doet u meer slecht dan goed mee!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer