Drugsgebruik

Na dodelijk incident met rioolrooster: verlies je je realiteitsbesef door lachgas?

De effecten van lachgas zijn kortstondig, maar kunnen grote risico’s inhouden.© Shutterstock

De vijf jongeren die afgelopen weekend op een snelwegbrug een rioolrooster naar beneden gooiden, waren mogelijk onder invloed van lachgas. De effecten van lachgas reiken heel wat verder dan de bekende kortstondige euforie.

Geike Put

Lachgas wordt vaak gebruikt als recreatief middel vanwege het korte, maar intens euforische effect dat het heeft op gebruikers. “Het gas veroorzaakt een korte bedwelming, vergelijkbaar met een dronken roes. Het gevoel van blijdschap gaat samen met een ongecontroleerd lachen en giechelen,” legt toxicoloog Jan Tytgat (KULeuven) uit. “Via de longen komt lachgas meteen in het bloed, waardoor het effect vrijwel onmiddellijk optreedt. Het duurt wel maar enkele minuten tot een kwartier.”

“Tijdens deze momenten lijkt het alsof je in een andere wereld leeft. Zintuiglijke waarnemingen raken verstoord en je gevoel van de realiteit vervaagt volledig.” Dat kan dan weer duizeligheid, verwardheid, misselijkheid en hallucinaties veroorzaken. Door het verminderde realiteitsbesef neemt ook het risico op impulsief gedrag toe, aldus Tytgat.

Verdovende verslaving

Het bewustzijn vermindert sterker als veel gas in één keer wordt ingeademd, of wanneer het verschillende keren kort na elkaar gebruikt wordt. “Je kunt er zowel fysiek als psychisch verslaafd aan raken”, waarschuwt de toxicoloog.

“Bij overmatig gebruik kan er een zuurstoftekort ontstaan. Daardoor kan je het bewustzijn verliezen. Bovendien bestaat er bij het gebruik van hoge doses een risico op brandwonden door extreme bevriezing. Lachgas heeft namelijk een sterk koelend effect op de delen van het lichaam waarmee het in contact komt, zoals de neus en de luchtpijp.”

Geen realiteitsbesef

Volgens de toxicoloog suggereert het dodelijk incident op de snelweg dat de jongeren mogelijk onder invloed van lachgas hun realiteitsbesef kwijt waren en geen benul hadden van hun handelingen. “Maar het is moeilijk om te bepalen of ze daadwerkelijk onder invloed waren, omdat het gas vrij snel uit het lichaam verdwijnt.”

“Op dit moment kan van het lachgas dus geen spoor meer teruggevonden worden in het lichaam van de verdachten. Intensieve gebruikers hebben wel een tekort aan vitamine B12. Dat tekort kan teruggevonden worden via een bloedonderzoek”, weet Tytgat.