Sven Jaecques.© BELGA

Antwerp ontkent staalhard staking van koks en rekent op lucratieve transferzomer met (onder meer) de jackpot voor George Ilenikhena

Na de 0 op 9 in de Champions’ Play-offs en de onheilspellende berichten over de financiële situatie van de club is het onmogelijk om een goednieuwsshow over Antwerp te brengen. Maar hoe precair de situatie soms ook lijkt, de oudste club van het land gaat er wel vanuit dat ze maandag gewoon haar proflicentie krijgt. En dat er deze zomer veel geld in het laatje zal komen.

Koen Frans

Sam Kerkhofs floepte het er dinsdag ietwat onhandig uit in 90 Minutes, de voetbalpodcast van Sporza en Friends of Sports: “Je hoort verhalen dat de koks niet betaald werden en even stopten met werken. Achter de schermen gaat er veel niet goed”, zei de podcastmaker en mede-eigenaar van Sporting Hasselt. Navraag leert ons dat Kerkhofs het gerucht had opgevangen in supporterskringen. Het verhaal wordt staalhard ontkend door Antwerp zelf. Wat de club evenwel nooit heeft ontkend, is dat er af en toe problemen zijn met de cashflow.

“We hebben elk jaar in bepaalde periodes wat problemen met onze geldstromen”, zei CEO Sven Jaecques drie weken geleden in Gazet van Antwerpen. “Kort samengevat komt het hier op neer: de datum van de betalingen komt niet altijd overeen met de datum waarop we geld op de rekening gestort krijgen. Dat zorgt dan voor wat vertragingen. Maar tot op heden werd iedereen elk seizoen correct uitbetaald. En dat zal in de toekomst niet anders zijn”, probeerde hij de rust te bewaren.

Het verhaal van die koks lijkt daar perfect in te passen. Veel van die mensen zijn overigens supporter van Antwerp en kunnen best wel wat verdragen uit liefde voor de club. Uiteindelijk heeft er ook nog nooit iemand de club gedagvaard omwille van achterstallige betalingen. Er wordt dan ook verwacht dat de club maandag in eerste zit haar proflicentie zal krijgen.

Transferzomer

Intussen probeert Antwerp ook vooruit te kijken. De Great Old krijgt straks nog een slordige 20 miljoen euro voor de deelname aan de groepsfase van de Champions League. Daarnaast mikt het op een lucratieve transferzomer. Zo lijkt het stilaan uitgesloten dat George Ilenikhena volgend jaar nog voor Antwerp speelt. Half Europa trekt aan de mouw van de 17-jarige aanvaller, die voor een recordbedrag zou kunnen vertrekken. Er is sprake van een transfersom van 30 tot wel 40 miljoen euro.

Ook Mandela Keita, Jean Butez en Michel-Ange Balikwisha zouden miljoenen kunnen opleveren. Een doekje voor het bloeden? Nee, eerder een volgende stap in de ontwikkeling van de club. Na de jaren van blind investeren is het stilaan tijd om zelfbedruipend te worden. Dat kan op twee manieren: ofwel door jaarlijks langs de kassa te passeren in de vernieuwde Champions League, ofwel door jonge spelers op te leiden die je nadien met winst kan doorverkopen. En dat tweede model heeft wellicht meer kans op slagen.

Het lijkt stilaan uitgesloten dat George Ilenikhena volgend jaar nog voor Antwerp speelt. Half Europa trekt aan de mouw van de 17-jarige aanvaller, die voor een recordbedrag zou kunnen vertrekken.© Isosport