© HO, rr

Stadsbestuur opent rechtstreekse lijn met bewoners via app: “Ik denk dat dit heel populair gaat worden”

Een brand met gevaar voor asbestblootstelling? Onverwachte wegenwerken? De stad Herentals verwittigt u. U wilt zélf een sluikstort vanop de plaats van het misdrijf met foto via uw gsm rechtstreeks doorgeven aan de stad? Een put in de weg signaleren? Of gewoon zien welke winkels en cafés interessant nieuws hebben? Dat kan. Het enige dat u moet doen is de stadsapp downloaden. En dat is poepsimpel, zelfs wij konden het.

Marc Helsen

Met de lancering van een app die je een directe lijn geeft met het stadsbestuur, is Herentals helemaal mee met de e-governement en digitale (crisis)communicatie. “Wij zijn de enige gemeente in de Kempen die dit aan zijn inwoners aanbiedt”, zegt schepen van Informatica Bieke Baeten (sp.a). “Omdat dit een proefproject is van de firma die de app ontwikkelde, krijgt de stad de software bovendien gratis.”

© rr

Ook voor afspraken en documenten

Herentalsenaren die de app op hun gsm hebben, kunnen via de app ook zelf een melding sturen, een afspraak maken of een document opvragen. “Ze kunnen ook de UiT-agenda en het belangrijkste nieuws raadplegen. Dat gaat dan vooral over wegomleidingen, onverwachte verkeerssituaties of andere dringende zaken. Ook voor crisiscommunicatie wordt de app ingeschakeld”, zegt Bieke Baeten. “De gebruiker krijgt dan automatisch een bericht en een geluidssignaal op zijn of haar gsm.”

Handelsinfo als extraatje zo u wil

Bijzonder aan de stadsapp is dat ook verenigingen, zorgverstrekkers en handelaars pagina’s kunnen aanmaken. Zo maken ze hun eigen app binnen de stadsapp. Ze kunnen contactgegevens, openingsuren en andere belangrijke info bekendmaken. Bovendien kunnen ze berichten naar hun eigen volgers sturen. Als je dus als gebruiker via de app aangeeft dat je die bijkomende info wil, dan weet je direct welke aanbieding je favoriete handelaar deze week in petto heeft, of er jobaanbiedingen zijn, of evenementen.

“Ik denk dat dit heel populair gaat worden”, zegt Jef Versmissen, communicatieambtenaar bij de stad. “Zelfs voor de officiële lancering waren er al 115 mensen die de app gedownload hadden.”

Interessant voor bezoekers

Ook de Herentalse middenstand reageert opgetogen. “Hiermee geeft de stad de handelaars een zetje”, zegt schepen van Middenstand Jan Michielsen (CD&V). Ook voor bezoekers en mensen van buitenaf die in Herentals komen winkelen is dit handig.”

Het stadsbestuur geeft nog mee dat in alle openbare gebouwen in Herentals gratis wifi is. “Het enige dat je moet doen is het paswoord invoeren: Herentals 2200.”

* Bent u een handelaar of een vereniging en wenst u ook deel te nemen, dan kunt u uw app aanvragen via www.herentals.be/stadsapp.

*De stadsapp is gratis te downloaden in de App Store of in Google Play.