Een Israëlische tank in de buurt van de grens van Israël en Gaza.
Foto: AP.

Israël gaat bijkomende troepen sturen naar Rafah, kondigt Israëlische minister van Defensie aan

Israël gaat bijkomende troepen sturen naar Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Dat heeft minister van Defensie Yoav Gallant gezegd. Net vandaag heeft Zuid-Afrika in het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dringende maatregelen geëist om het offensief in Rafah te stoppen.

Al 10 dagen lang, sinds 7 mei, voert Israël een grondoffensief in Rafah. Een "gerichte grondoperatie", noemt het Israëlische leger het zelf, die gepaard gaat met zware luchtaanvallen en bombardementen.

Die grondoperatie zal binnenkort worden uitgebreid, heeft de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant aangekondigd in een mededeling.

"De operatie zal doorgaan terwijl bijkomende troepen het gebied zullen binnengaan. Verschillende tunnels in het gebied zijn al verwoest door onze troepen en er zullen er nog meer vernietigd worden.

Hamas is geen organisatie die zich kan reorganiseren, heeft geen reservetroepen, geen voorraden en geen mogelijkheid om de terroristen die wij aanvallen te behandelen. Het resultaat is dat wij Hamas aan het uitputten zijn."

Volgens Israël is Rafah het laatste bolwerk van Hamas. Maar in de stad verbleven tot voor het grondoffensief bijna 1,5 miljoen Palestijnse burgers, van wie de meesten waren gevlucht voor het geweld elders in de Gazastrook.

Sinds het begin van het grondoffensief zijn volgens de Verenigde Naties 600.000 mensen gevlucht uit Rafah. De meesten naar het Al-Mawasikamp aan de Middellandse Zee, dat niet geschikt is om vluchtelingen op te vangen, of naar Khan Younis, dat verwoest is door de Israëlische aanvallen. 

Zuid-Afrika eist bij ICJ terugtrekking van Israëlische troepen

Net vandaag is voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag (International Court of Justice of ICJ) een nieuwe tweedaagse hoorzitting begonnen in de genocidezaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen tegen Israël.

Zuid-Afrika heeft daar de onmiddellijke terugtrekking van de Israëlische troepen uit het zuiden van de Gazastrook geëist. Het vraagt ook ongehinderde toegang voor humanitaire hulp, en ook voor onafhankelijke onderzoekers en journalisten.  

Dit is de laatste stap in de vernieting van Gaza en het Palestijnse volk

Vusi Madonsela, ambassadeur van Zuid-Afrika in Nederland

Zuid-Afrika noemt het Israëlische offensief in Rafah "een nieuwe en gruwelijke fase in de situatie in Gaza" en "de laatste stap in de vernietiging van Gaza en het Palestijnse volk."

"7 maanden geleden had Zuid-Afrika zich niet kunnen voorstellen dat Gaza grotendeels van de kaart zou zijn geveegd", zei Vusimusi Madonsela, ambassadeur van Zuid-Afrika in Nederland. "De laatste keer dat we voor dit hof samenkwamen hoopte Zuid-Afrika dit genocidale proces een halt toe te roepen en Palestina en zijn volk te behouden. In plaats daarvan is de genocide onverminderd doorgegaan."

Cornelius Scholtz (l.) en Vusimusi Madonsela (r.) voor Zuid-Afrika in Den Haag.
foto: AP.

Zuid-Afrika heeft al 3 keer in een spoedprocedure maatregelen geëist tegen Israël in de rechtszaak voor het ICJ. In januari heeft het ICJ Israël dringende maatregelen opgelegd om "al het mogelijke te doen om genocide te voorkomen".  

Israël heeft die uitspraak naast zich neergelegd, zegt Zuid-Afrika. "Ze volstond niet om iets te doen aan een brutale militaire aanval op het laatst overgebleven toevluchtsoord voor de bevolking van Gaza."

Vrijdag mag Israël reageren bij het ICJ.

Meest gelezen