Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Sarkozy in staat van beschuldiging gesteld voor illegale financiering campagne

Sarkozy in staat van beschuldiging gesteld voor illegale financiering campagne
Beeld Photo News

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy is in staat van beschuldiging gesteld in het onderzoek naar illegale financiering van een verkiezingscampagne. Hij zou miljoenen euro's hebben aangenomen van de voormalige dictator Kadhafi van Libië.

De Franse politie heeft het verhoor van Sarkozy beëindigd, nadat hij vandaag voor een tweede volledige dag aan de tand werd gevoeld. Het ging om beschuldigingen dat zijn verkiezingscampagne in 2007 werd gefinancierd door de voormalige Libische leider Mouammar Kadhafi.

Zo beweerde een Frans-Libische zakenman in 2016 dat hij drie koffers met geld van Kadhafi aan Sarkozy had overgedragen. Het zou gaan om 5 miljoen euro, maar Sarkozy heeft altijd ontkend dat hij geld van de Libische dictator heeft aangenomen.

Sarkozy was al vaker doelwit van justitieel onderzoek. Vorig jaar moest hij zich voor een rechter verantwoorden voor de financiering van zijn verkiezingscampagne voor het presidentschap in 2012. Die financiering zou illegaal zijn geweest.

De conservatief Sarkozy was president van 2007 tot 2012. Hij verloor de verkiezingen van 2012 van de socialist François Hollande.