Direct naar artikelinhoud
KANAL

Zo zal het nieuwe Kanal-museum eruit zien

Zo zal het nieuwe Kanal-museum eruit zien
Beeld Stichting Kanal

Het wordt steeds duidelijker hoe Kanal, het museum dat in de voormalige Citroëngarage aan de Brusselse kanaalzone zal komen, eruit zal zien. Een jury heeft een voorstel van noArchitecten uit Brussel, EM2N uit Zürich en Sergison Bates Architects uit Londen gekozen als design voor het museum.

"Een podium voor Brussel". Zo heet het ontwerp van het Brusselse bureau noArchitecten, het Zwitserse EM2N en de Londense Sergison Bates Architects, dat door een jury unaniem werd uitgekozen. Een architectuurwedstrijd moest bepalen wie de voormalige Citroëngarage aan het Brusselse kanaal mocht verbouwen tot Kanal, het museum dat gefinancierd wordt door het Brusselse gewest. 92 voorstellen werden ingezonden, tot er zeven uitblijven. Uit die zeven finalisten kwam "Een podium voor Brussel" als winnaar uit de bus.

Het ontwerp bouwt vooral verder op de herkenbare look die het gebouw nu al heeft. Toch wordt de structuur van het museum helemaal opengetrokken: op de bovenverdieping moet een restaurant komen, op de benedenverdieping een grote ruimte waarin installaties, performances en concerten kunnen plaatsvinden. Het moet een "gezellige, levendige en dynamische uitwisselingsplek die alle bewoners van Brussel kan aanspreken", aldus de architecten. 

Lichtkrant

De totale ruimte zal maar liefst 35.000 vierkante meter beslaan. Het museum zelf, het CIVA (Internationaal Centrum voor de Stad, de Architectuur en het Landschap) en een auditorium worden ondergebracht in de voormalige werkplaatsen van de garage. Een grote binnenstraat moet die verschillende ruimtes met elkaar verbinden, en de tentoonstellingsruimtes worden op vier verdiepingen geplaatst.

Lichtkrant
Beeld Stichting Kanal

Ook de gevels moeten de functie van het museum uitdragen: zo zal een lichtkrant over de hele buitenkant van het gebouw de aandacht trekken. Bovendien krijgen alle gevels een eigen ingang, en wordt het museum verbonden met het nabijgelegen Maximiliaanpark en het Brusselse kanaal.

Kanal moet eind 2022 de deuren opendoen, de werken zullen aanvangen in de herfst van 2019. Het totale prijskaartje wordt geraamd op zo'n 125 miljoen euro, exclusief btw. Voor de collectie werkt het Brussels gewest samen met het Centre Pompidou in Parijs, wat hen al op veel kritiek is komen te staan.

Lichtkrant
Beeld Stichting Kanal