Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Johnson vergelijkt Poetin met Hitler: "Poetin misbruikt WK net zoals Hitler dat deed met Olympische Spelen"

Johnson vergelijkt Poetin met Hitler: "Poetin misbruikt WK net zoals Hitler dat deed met Olympische Spelen"
Beeld AFP

Boris Johnson heeft de relatie tussen Groot-Brittannië en Rusland verder op scherp gezet door te zeggen dat Rusland het komende WK Voetbal misbruikt zoals Adolf Hitler dat deed met de Olympische Spelen van Berlijn in 1936. "De president probeert zijn imago en dat van zijn land via dit sportevenement te verbeteren", zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken over Vladimir Poetin.

"Hitler deed destijds hetzelfde. De vergelijking gaat zonder meer op", aldus Johnson in het Britse parlement. Hij reageerde daarmee op suggesties van afgevaardigde Ian Austin, die beweerde dat Poetin het WK oneigenlijk gebruikt. "Die conclusie is volkomen juist'', zei Johnson.

De Russische president wil waar hij maar kan problemen veroorzaken, volgens Johnson. Zo kan hij zijn land weer als een sterke natie uitbeelden na de ineenstorting van de Sovjet-Unie. "Ik denk dat Poetin het gevoel heeft dat Rusland heeft verloren, dus hij wil overal waar hij kan problemen veroorzaken", aldus Johnson tegen parlementariërs, eraan toevoegend dat Groot-Brittannië geen nieuwe Koude Oorlog wil. "Zijn voornaamste publiek hiervoor zijn wij niet, het is zijn thuispubliek dat, na wat het ziet als al deze vernederingen, wil voelen dat Rusland weer sterk is."

Zenuwgasrel

Johnson herhaalde dat de timing van de aanval met zenuwgas op een voormalige Russische dubbelspion in Engeland waarschijnlijk gelinkt is aan de presidentsverkiezing van afgelopen weekend, die Poetin glansrijk won. "En zoals veel niet-democratische figuren doen bij een verkiezing of op een kritisch politiek moment: het is dan vaak aantrekkelijk om in de publieke verbeelding het idee van een vijand op te roepen."

 Het Verenigd Koninkrijk en Rusland zijn in een diplomatieke oorlog verwikkeld nadat de Russische voormalige dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter begin maart in Groot-Brittannië vergiftigd werden. Beiden werden op 4 maart bewusteloos aangetroffen op een bank in een park in Salisbury. Londen gaat ervan uit dat Moskou achter de gifaanval zit, en wordt daarin gesteund door landen als Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Ondertussen werden zowel van Britse als van Russische kant diplomatieke sancties getroffen. Skripal en zijn dochter verkeren nog steeds in kritieke toestand.