Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Vraagt u zich ook af waar uw kiesbrief blijft?

Vraagt u zich ook af waar uw kiesbrief blijft?
Beeld BELGA

De gemeenteraadsverkiezingen naderen met rasse schreden, maar nog niet iedereen heeft zijn oproepingsbrief gekregen. Reden voor ongerustheid? Toch niet.

“Het klopt dat sommige mensen hun kiesbrief al hebben gekregen en anderen nog niet”, legt Geert Demarsin, adviseur Verkiezingen bij het Agentschap Binnenlands Bestuur, uit aan Radio 2 Antwerpen. “Dat komt doordat de gemeentebesturen die brief los van elkaar opsturen aan hun inwoners.” Zo kregen onder meer inwoners van de stad Antwerpen hun oproepingsbrief nog niet.

Ten laatste eind deze week

Heel binnenkort zou de kiesbrief wel in de brievenbus moeten vallen. “Gemeenten konden de brieven opsturen vanaf eind augustus”, aldus Demarsin. “Ze moeten ten laatste eind deze week de deur uit.” 

En wat als hij dan nog niet komt? “Als de brievenbus ook volgende week leeg blijft, neemt u best contact op met het gemeentebestuur. Misschien is uw brief verloren gegaan. Maar dan krijgt u van de gemeente een duplicaat.”

Uw kiesbrief houdt u na het stemmen op 14 oktober overigens best nog een paar maanden bij. In het kiesbureau krijgt u een stip naast uw naam. Gaat er iets mis en riskeert u een boete, dan kan u zo aantonen dat u aan de stemplicht hebt voldaan.