© BFM

Beschermd huisje in de as gelegd: “Ik vrees ervoor dat iemand deze brand heeft aangestoken”

Een hevige brand heeft woensdagochtend een klein huisje op de site van de voormalige steenbakkerijen aan Noeveren in de as gelegd. Een aanpalend gebouw liep brandschade aan het dak op. De brand is mogelijk aangestoken.

tdk

Het vuur woedde al in alle hevigheid toen voorbijgangers de brand opmerkten. Zij sloegen alarm bij eigenaar René Lauwers, die vlakbij woont. “Eerst dacht ik nog dat er werd ingebroken in het café, omdat ik gebonk hoorde. Maar uiteindelijk waren het twee jonge gasten die me probeerden te wekken omdat er een van de huisjes in brand stond”, vertelt de man. “Op dat ogenblik sloegen de vlammen al door het dak en de ramen van het huis.”

Bij aankomst van de brandweer was het vuur zelfs al overgeslagen naar het dak van een aanpalend huis. “Het pand waar het vuur is ontstaan, stond compleet in lichterlaaie. Omdat er onder de Boomse pannen van het aanpalende huis een soort stro zit, konden de vlammen ook in die richting uitbreiding nemen. Daarom hebben we de dakpannen op die woning deels verwijderd en zijn we het vuur tegengegaan om nog meer schade te voorkomen”, zegt brandweerkapitein Jan Van Aken van hulpverleningszone Rivierenland. “In het huisje waar de brand is ontstaan, vatte ook een gasleiding vuur. Gelukkig is het niet tot een explosie gekomen. Maar een brandende gasleiding mag niet zomaar worden gedoofd. Het is aan de gasmaatschappij om de gastoevoer dicht te draaien.”

De betrokken woningen waren onbewoond. De brandweer voerde na de bluswerken nog wel een inspectie onder het puin uit, maar er werd niemand aangetroffen.

(lees verder onder video)

Aangestoken?

“Ik vrees dat de brand is aangestoken. Het kan bijna niet anders. Het huisje staat al zolang leeg”, zucht Lauwers. “Het is niet de eerste keer dat hier vandalen toeslaan. In de loods aan de overzijde van de straat is al meermaals brand gesticht. Enkele maanden geleden heb ik hier zelfs jongeren op het dak van één van de huizen zien zitten en hen beschadigingen zien aanbrengen. En hangjongeren zorgen ook af en toe voor overlast op het speelpleintje verderop.”

De politie bevestigt dat er een onderzoek is gestart naar de oorzaak van de brand en dat de piste brandstichting zeker niet wordt uitgesloten.

René is wel aangeslagen door de brand. “Toen het hier nog een steenbakkerij was, woonde mijn oom in het geteisterde huisje. Hij was één van de verantwoordelijken van de steenbakkerij. In het aanpalende huis woonde een andere oom.”

De site van de voormalige steenbakkerij is een beschermd dorpsgezicht. Door de brand zit er wellicht niets anders op dan het huisje te slopen of het uitgebrand te laten staan. “Omdat het als dorpsgezicht geklasseerd staat, mag er niet zomaar een nieuwbouw worden neergepoot. Het moet volledig in de stijl van originele gebouw zijn”, aldus nog Lauwers.