Jurgen Van Driessche (41) doet café Coolhem in Kalfort (Puurs-Sint-Amands) herleven.© Joris Herregods

Ex-vloerder Jurgen runt café alsof hij nooit iets anders heeft gedaan: “Ik doe gewoon mijn ding”

Kalfort -

Café Coolhem in Kalfort veranderde nog geen jaar geleden van eigenaar en draait weer op volle toeren. Zonder enige ervaring runt Jurgen zijn horecazaak alsof hij nooit anders geweten heeft. De ex-vloerder stelt zijn vaste klanten tevreden, investeert in sportbeleving en streamt zelfs biljartwedstrijden.

Wout Van Den Eede

In de weekends wordt hij bijgestaan door zijn echtgenote Cindy. “Er zijn nog mensen met een echte job”, grapt Jurgen terwijl vrouwlief de deur uit glipt. Ooit had Jurgen ook een ‘echte’ job. “Hiervoor werkte ik als vloerder. Bij een firma in Willebroek.”

Jurgen Van Driessche (41) doet café Coolhem in Kalfort (Puurs-Sint-Amands) herleven.© Joris Herregods

Café Coolhem ligt in het centrum van Kalfort.© Joris Herregods

Jurgen staat achter de toog sinds juli vorig jaar. “Negen maanden waarin we ons nog niet verveeld hebben”, zegt de kersverse café-uitbater. “Net voor de coronaperiode hadden Cindy en ik besloten om onze kans te wagen in de horeca. Er was geen haast bij, we hadden allebei een goede job. Eerst hadden we iets op ’t oog in Blaasveld, maar dat draaide op niets uit.”

Café Coolhem kwam in Jurgens vizier omdat hij er als biljarter wel eens een toernooi speelde. “De toenmalige eigenaar heeft mij toen benaderd omdat ze hoorde dat ik zocht naar een nieuwe uitdaging”, vertelt hij. “En daarna ging het allemaal vrij snel.”

Kalfort Kermis

Jurgen is geboren in Sint-Niklaas en woont al 15 jaar in Heindonk, waar zijn vrouw vandaan komt. “Ik kwam eigenlijk nooit in Kalfort, buiten om af en toe eens te biljarten.” Daar kwam snel verandering in tijdens de eerste Kalfort Kermis, een volksfeest waar het dorp enorm naartoe leeft. “Het is tien dagen hard werken, maar al bij al valt het wel mee. Het leeft hier inderdaad wel enorm, bij de Kalfortenaren zelf alleszins. Inwijkelingen zijn nog niet helemaal mee.”

“Kalfort Kermis is tien dagen hard werken, maar al bij al valt het wel mee. Het leeft hier enorm, bij de Kalfortenaren zelf alleszins. Inwijkelingen zijn nog niet helemaal mee”

Jurgen Van Driessche

Cafébaas

“Veel vaste klanten zeggen dat het verbeterd is tegenover vroeger. Er is weer leven in de brouwerij.” Wat maakt van Jurgen en Cindy dan zo’n goede gastheer en gastvrouw? “Wij doen gewoon ons ding. We gaan zelf graag naar cafés waar er ambiance is, dat straal je dan ook uit als cafébaas, denk ik. De vorige uitbater zag het niet meer zitten en dat merk je wel als klant.”

Livestream biljart

Het bekende interieur van café Coolhem is gebleven. Wel investeerde Jurgen in een grote flatscreen en installeerde hij een cameraatje waarmee hij biljartsessies kan streamen. “Die camera staat op onze achterste tafel”, wijst hij. “De beelden komen op een klein scherm in de caféruimte, zo hou ik iedereen wat bij elkaar en kunnen mensen aan de toog ook volgen.”

© Joris Herregods

Bij grote wedstrijden streamt Jurgen live op Facebook. “Als er echte kleppers over de vloer komen dan haal ik toch al snel zestig tot zeventig kijkers. Ik ben dan ook van plan om die kant van de zaak nog meer uit te bouwen.”

Cristal

In café Coolhem wordt er Cristal gedronken. Sinds enkele jaren niet meer uit vaten van vijftig liter. Tegenwoordig wordt het equivalent van twintig vaten in een keer opgeslagen in twee drukvaten. “Ik vind dat het bier persoonlijk ook lekkerder is op die manier”, zegt Jurgen daarover. “Deze zomer heb ik eens de vergelijking gedaan met enkele vaste klanten. Die zeiden allemaal hetzelfde: bier uit normale vaten is scherper dan bier uit een groot drukvat. Dat komt omdat er geen extra koolzuurgas aan wordt toegevoegd.”

“Ik stream biljartwedstrijden, zodat mensen aan de toog kunnen volgen wat er achteraan in de zaak gebeurt”

Jurgen Van Driessche

Cafébaas

De komende maanden staat er heel wat op het programma in café Coolhem. “Op 3 mei is er hier een toernooi slagwiezen en op 11 mei kan je komen ‘meetschieten’ (een oud volksspel red.).”

© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners